Dünyanın en güçlü ikinci süper bilgisayarından 5 dakikalık büyüleyici bir video geldi

Enerji Bakanlığı Argon Ulusal Laboratuvarı, exascale süper bilgisayarı Aurora'nın 5 dakikalık kısa bir videosunu yayınladı. İşte 600 ton ağırlığındaki süper bilgisayar hakkındaki tüm detaylar...

...Ve karşınızda Dünyanın en güçlü ikinci süper bilgisayarı

Dünyada sayılı olarak bulunan süper bilgisayarları görmek, ne yazık ki herkes için mümkün değil. Ancak canlı canlı göremeseniz bile, sanal bir tur ile birine göz atmanız mümkün. Enerji Bakanlığı Argon Ulusal Laboratuvarı, exascale süper bilgisayarı Aurora'yı görmek isteyenler için 5 dakikalık kısa bir video yayınladı.

Aurora halihazırda dünyanın en hızlı süper bilgisayarlarından biri. HPC Wire'ın Kasım 2023'teki ilk 500 listesinde bilgisayar 2. sırada yer alıyordu. Ancak Aurora, bu sıralamayı yalnızca yarı işlem gücünü kullanarak elde etti.

Aurora, tam olarak faaliyete geçtiğinde yaklaşık iki exaflop'luk performansa sahip olacak ve iklim değişikliği, insan sağlığı ve Malzeme Bilimi ile ilgili önemli sorunları çözmekle görevlendirilecek. Argon'un dediği gibi, Aurora gibi süper bilgisayarlar sayesinde eskiden çözülmesi yıllar süren sorunlar artık sadece günler alacak.

Videoda da görüldüğü gibi Aurora o kadar büyük ki, sadece onu barındırabilmek için son teknoloji ürünü özel bir yapı inşa edilmesi gerekiyordu. Ayrıca videoda Aurora'nın istatistiklerine de yer verilmiş durumda. Süper bilgisayarın 300 km uzunluğunda optik kablo tesisatı var. Yani Chicago'dan St Louis'e kadar uzanıyor. Aurora'nın ağırlığı ise yaklaşık 600 ton. Bu da dünyanın en büyük yolcu uçağı kadar ağır. Ayrıca 8 sıra halinde dizilmiş 160 rafı var.

Her rafta düğüm olarak da adlandırılan 64 bıçak bulunuyor ve bunların her birinde 6 GPU, iki CPU ve RAM var. Ek olarak Aurora çok fazla ısı üretiyor, bu nedenle borulardan akan ve süper bilgisayarı soğutan 44.000 galon su bulunuyor.