Kimse bunu beklemiyordu: Tarih boyunca sadece ikinci kez görüntülendi...

Dünya'nın en nadir kuşlarının biri olarak bilinen Santa Marta sabrewing, tarih boyunca sadece ikinci kez görüntülendi...

Tarih boyunca sadece ikinci kez görüntülendi

Kolombiya'daki doğa koruyucuları, kısa bir süre önce dünyanın en zor ve gizemli yaratıklarından birini sadece ikinci kez görüntülemeyi başardı: Santa Marta sabrewing olarak bilinen, şarkı söyleyen ve zümrüt yeşili parıldayan bir sinekkuşu türü. Bu yeni keşif, kuşun ilk tanımlanmasından bu yana belgelenen yalnızca ikinci ve on yıldan fazla bir süredir ilk kez görülmesi olarak büyük bir öneme sahip. Ne yazık ki kuş, habitat kaybıyla tehdit edilen bölgedeki birçok türden biri.

Santa Marta sabrewing (Campylopterus phainopeplus) ilk olarak 1946'da Kolombiya'nın Sierra Nevada de Santa Marta dağlarında keşfedildi. Diğer sabrewing türleri gibi, bir sinek kuşu için oldukça büyük bir yapıya sahip. Erkeklerin ayrıca kendine özgü zümrüt yeşili tüyleri, kavisli siyah bir gagası ve herkes için kuşun fark edilmesini kolaylaştıracak yanardöner mavi bir boynu var. Ancak kuş, 2010 yılında vahşi doğada daha önce yalnızca bir kez görüntülenmesi nedeniyle, keşfinden bu yana en zor görülen türlerden biri.

Sabrewing’in nadirliği o kadar dikkate değer hale geldi ki, 2021'de bir koruma örgütleri koalisyonu onu yeniden keşfedilmesi için en çok aranan ilk 10 kuş arasına ekledi. Listenin yayınlanması aynı zamanda grubun, öncelikle Re:wild organizasyonu tarafından yönetilen yeni Kayıp Kuşları Arama girişiminin başlangıcını da müjdeledi.

Grup o zamandan beri bu en nadide kuşları aramak için yeni keşif gezilerini finanse etti, ancak Santa Marta sabrewing’in yeniden keşfi, tamamen iyi bir talihten başka bir şey değildi. Yerel kuş gözlemcisi Yurgen Vega, dağlarda diğer yerli kuşları incelemek için çalışıyordu ve tam bölgeyi terk etmek üzereyken bir dala tünemiş bir erkek sabrewing ile karşılaştı. Ve kuş, Vega'nın fotoğraflarını ve videolarını çekmesi için orada yeterince uzun süre kalacak kadar kibardı. Vega, kuşun şarkısını bile duyduğunu söylüyor.

Dağlarda daha yüksek rakımlı ormanlık alanları tercih ediyor gibi görünse de, Santa Marta sabrewing’in alışkanlıkları hakkında çok az şey biliniyor. Vega'nın bulduğu yerde, yakınlarda doğrulanmamış başka gözlemler de bulunuyor. Dolayısıyla, SELVA: Neotropiklerde Koruma Araştırması koruma bilimi direktörü Esteban Botero-Delgadillo'nun söylediğine göre, sadece bu keşif ve nasıl keşfedildiği, bu türe dair yeni anlayışların önünü açabilir. Örneğin Vega, kuş gözlemciliğinin bir parçası olarak SELVA ve diğer gruplarla çalışıyordu.

Ancak, tahmin edebileceğiniz gibi, türün bir örneğinin görüldüğünün doğrulanmış olması, bu etkileyici kuş türü için önemli olsa da sorunların bittiği anlamına gelmiyor. Daha fazla çaba sarf edilmedikçe, bu görkemli kuşu ve onun gibilerini bir daha asla göremeyebileceğimizi de hatırlatıyor.