Dünyanın en zor tamir edilen dizüstü bilgisayarlarını açıkladılar

Public Interest Research Group (PIRG) tarafından hazırlanan bir rapora göre, MacBook'lar ve Chromebook'lar dizüstü bilgisayarlar arasında tamir edilebilirlik açısından en kötü seçenekler.

Dünyanın en zor tamir edilen dizüstü bilgisayarlarını açıkladılar

Dizüstü bilgisayarlar söz konusu olduğunda, MacBook'lar ve Chromebook'lar piyasadaki en popüler seçeneklerden ikisi. Ancak yeni bir endüstri raporuna göre önemli bir konuda geride kalıyorlar: Tamir edilebilirlik. Zira bu iki dizüstü bilgisayar, tüm raporda yer alan en düşük tamir edilebilirlik puanlarından birini aldı.

Failing the Fix adı verilen analiz, ABD'de bir tüketici savunma kuruluşu olan Public Interest Research Group (PIRG) tarafından hazırlandı. PIRG, bulgularını Fransa'da satılan tüm dizüstü bilgisayarlar için gerekli olan tamir edilebilirlik puanlarına dayandırırken, Fransız endeksinin puanlarını kendi ağırlıklandırmasına göre ayarladı.

Rapordaki sonuçlar Chromebook'lar ve MacBook'lar için iyi gözükmüyor. İlk olarak Chromebook'lar, diğer tüm dizüstü bilgisayarların ortalamasından daha düşük bir ortalama onarım puanı aldı; tam olarak 6.3.

PIRG'in dikkate aldığı en önemli faktör olarak tanımladığı sökme işlemine bakıldığında, Chromebook'lar diğer dizüstü bilgisayarların 15,2'lik puanından daha düşük olan 14,9 puan aldı. Raporda "bireyler veya okullar için genellikle uygun fiyatlı bir seçenek olarak görülse de Chromebook'lar diğer dizüstü bilgisayarlara göre ortalama olarak daha az tamir edilebilir durumda" ifadeleri yer alıyor.

Bununla birlikte Apple'ın durumu da çok iyi değil. Hatta, tamir edilebilirlik açısından en kötü dizüstü bilgisayar markası olarak değerlendirildi ve en düşük not olan "D"yi alan tek şirket oldu. Buna karşılık, en yüksek puan alan markalar B+ ile Asus ve Acer oldu.

Apple ayrıca sökülme konusunda da Asus'un aldığı 9.1 ve Acer'ın aldığı 8.1'in çok altında, 4.0 puan aldı.

PIRG raporu, tamir edilebilirlik ve demontaj puanlarının yanı sıra, üreticilerin onarım hakkı mevzuatına karşı lobi yapan endüstri gruplarının bir parçası olup olmadıklarını, yedek parçaların bulunabilirliği ve satın alınabilirliği, güncellemelerin ne sıklıkta sağlandığı ve onarım belgelerinin kolayca bulunup bulunmadığı gibi birçok detayı da değerlendirdi.

Apple, cihazlarının evde onarımına karşı görünüşte düşmanca tutumu nedeniyle uzun süredir eleştiriliyordu, ancak son yıllarda düzenleyici baskılar artmaya başladıkça işler değişmeye başladı. Şirket, cihazları için tamir kitleri hazırladı ve Kaliforniya'nın tamir hakkı yasa tasarısını destekleyerek bazı değişiklikler yaptı. Bu durum PIRG raporunun bazı bölümlerinde de yer alıyor ve Apple'ın telefonları geçen yıla kıyasla tamir edilebilirliklerini geliştirdikleri için takdir ediliyor.

Bu arada Google, eski modeller için desteği sınırlandırdığı ve gerektiğinde tamir edilmelerini çok daha zor hale getirdiği için eleştirildi. Google daha sonra Chromebook'lar için genişletilmiş destek sunsa da bu tüm eleştirmenleri memnun etmeye yetmedi.

Dolayısıyla, bir Chromebook ya da Apple tarafından üretilen bir dizüstü bilgisayar almayı düşünüyorsanız, tamirinin kolay olmayacağını göz önünde bulundurmanız lazım.