Dünya son 100 milyon yılda nasıl değişti? Sadece 20 saniyede öğrenin!

Geliştirilen yeni bir model, Dünya'nın son 100 milyon yılına detaylı olarak bakmamızı sağlıyor ve gezegenimizin nasıl değiştiğini gözler önüne seriyor.

Dünya son 100 milyon yılda nasıl değişti?

"Benzeri görülmemiş" bir model, Dünya'nın son 100 milyon yılına detaylı olarak bakmamızı sağlıyor. Sydney Üniversitesi Yerbilimleri Okulu'ndan Dr. Tristan Salles yeni geliştirdikleri model hakkında yaptığı açıklamada, "Geleceği tahmin etmek için geçmişi anlamalıyız" dedi ve ekledi: "Ancak mevcut jeolojik modeller, gezegenimizin yakın zamandaki fiziksel özelliklerinin nasıl oluştuğuna dair yalnızca parçalı bir anlayış sağlayabiliyor.

Yeni model bu durumu düzeltiyor: Gezegenimizin çehresini şekillendiren levha tektoniği, iklim ve zaman arasındaki karmaşık etkileşimin ilk kez yüksek çözünürlükte anlaşılmasını sağlıyor. Salles ayrıca, önceki modellerin bu kadar ayrıntılı bir şekilde hesaba katamadığı nehir havzalarının, küresel ölçekte erozyonun ve tortu birikiminin rollerini de hesaba kattığını sözlerine ekliyor.

Model, yukarıda görebileceğiniz gibi, milyon yıllık artışlara bölünerek son 100 milyon yılda yaklaşık 10 kilometrelik (6 mil) "benzeri görülmemiş" bir çözünürlüğe ulaşıyor. Institut des Sciences de la Terre'den ikinci yazar Dr. Laurent Husson'a göre bu, yerbilimcilerin "Dünya yüzeyini daha eksiksiz ve dinamik bir şekilde anlamalarını" sağlayacak.

Yeni modelin sunduğu bilgileri, aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz: