Mars ve Jüpiter arasında bir gezegen daha olsaydı, Dünya bundan nasıl etkilenirdi?

Mars ve Jüpiter arasında bir gezegen daha olsaydı, Dünya bundan nasıl etkilenirdi? Cevabı öğrendiğinizde "iyi ki yok" diyeceksiniz...

Eğer Mars ve Jüpiter arasında bir gezegen daha olsaydı...

Yeni bir araştırma, Mars ve Jüpiter arasında bir gezegen daha olsaydı, Dünya için bazı önemli sonuçları olabileceğini iddia ediyor.

Planetary Science Journal'da yayınlanan yeni makaleye göre, pek çok gökbilimci uzun zamandır Mars ve Jüpiter arasında bir gezegenin var olması durumunu ve oradaki boşluğu doldurmasını tartışıyordu. Ancak, eğer durum böyle olsaydı, yaşanamaz bir Dünya ile karşı karşıya kalabilirdik.

Dünya'daki yaşam çok değerli ve evimiz dediğimiz Güneş Sistemi evrendeki en istikrarlı sistem değil. Aslında, önceki çalışmalar Jüpiter'in yörüngesindeki küçük bir kaymanın bile Dünya üzerinde tuhaf etkileri olabileceğini iddia etmişti. Peki ya Jüpiter ile Mars arasına koca bir gezegen koyarsak ne olur? UCR'den astrofizikçi Stephen Kane'e göre, bu Dünya'yı yaşanmaz hale getirebilirdi.

Bu daha az yaşanabilir Dünya'nın nedeni, Mars ve Jüpiter arasındaki bir gezegenin Güneş Sistemi’ndeki gezegenlerin genel yörüngesi üzerinde yapacağı değişikliklerden kaynaklanıyor olabilirdi. Simülasyonlara göre belirli bir büyüklükteki küçük gezegenler bölgede var olabilirken, Güneş Sistemi’ni kargaşaya sürüklemeleri ve bunun sonucunda Dünya'yı yaşanmaz hale getirmeleri çok fazla zaman almazdı.

Aslında Kane, Mars ve Jüpiter arasında var olacak yeterince büyük bir gezegenin Dünya'yı yörüngesinden tamamen çıkarabileceğini söylüyor. Elbette orada bir gezegen yok, dolayısıyla tüm bu spekülasyonların uzun vadede bir önemi yok. Ancak sergilenen veriler Dünya dışında yaşam arayışımızda bize yardımcı olabilir. Çünkü Dünya'yı yaşanmaz hale getirecek koşulları bilmek, diğer sistemlerin de yaşamı destekleyip destekleyemeyeceğini belirlememize yardımcı olabilir.