Elinizi çabuk tutun: Sabit disk fiyatları artacak!

Yeni bir sabit disk almayı düşünüyorsanız, elinizi çabuk tutmanızda yarar var. Çünkü çok yakında fiyatların artacağı tahmin ediliyor. Bu fiyat artışının sorumlusu ise, yapay zekadan başkası değil.

Elinizi çabuk tutun: Sabit disk fiyatları artacak!

Yeni bir sabit disk almayı düşünüyorsanız elinizi çabuk tutsanız iyi olur. Zira görünüşe bakılırsa fiyatlar artmak üzere. Analiz firması TrendForce'un bir raporuna göre, yakında büyük kapasiteli sabit disklerin fiyatı artacak.

TrendForce, yapay zeka nedeniyle yüksek kapasiteli HDD (Sabit Disk Sürücüsü) ürünlerine yönelik bir talep olduğunu ve bunun üreticilerin üretim seviyelerinin düşmesiyle daha da kötüleştiğini belirtiyor. Bu da arz ve talep dengesini büyük ölçüde ikinci tarafa doğru kaydırıyor.

Dahası Seagate'in üst düzey yöneticilerinden gelen bir mektup bunun açık bir göstergesi. Mektupta Seagate'in sabit disklerinin fiyatlarını bir an önce artıracağı ve buna neden olan bir diğer faktörün de küresel enflasyonist baskılar olduğu belirtiliyor. Şirket, HDD'lerde arz kısıtlamalarının devam etmesini beklediğini ve bu nedenle fiyatların gelecek çeyreklerde daha da artacağını öngörüyor.

Elbette burada dikkate alınması gereken başka faktörler de var. İlk olarak TrendForce, TechNews tarafından yayınlanan ve endüstri kaynaklarının daha yüksek kapasiteli sabit diskler için süregelen sınırlı arzın tüm yıl boyunca devam edebileceğini ve HDD fiyatlarının 2024'ün 2. çeyreğinde yüzde 5 ila 10 oranında artacağını iddia ettiği bir rapora dikkat çekiyor.

Buna ek olarak, sabit disk alanında bir diğer büyük isim olan Western Digital'den de yakın gelecekte sabit disk fiyatlarının artacağına dair benzer bir açıklama gelmiş durumda. Bu fiyat artışları yapay zeka hedefli sabit diskler için olsa da büyük üreticiler sürekli gelişen yapay zeka alanında elde edilecek karları yeniden önceliklendirmek ve bunlardan yararlanmak istediklerinden, bunlara olan talebin kaçınılmaz olarak daha küçük diskleri de etkileyeceğini tahmin etmek zor değil.

Bu nedenle, özellikle Western Digital'in yakın zamanda daha yüksek talepten bahsettiği ve özellikle artışların büyük ve küçük tüm sabit disk portföyünde gerçekleşeceğini belirttiği göz önüne alındığında, sabit diskler için genel fiyatların artması bekleniyor.