Elon Musk, 5 yıl önce bugünün çok konuşulan şirketini satın almak istemiş

Tesla, SpaceX ve Twitter’ın CEO’su Elon Musk’ın, birkaç yıl önce bugünün en çok konuşulan şirketini satın almak istediği ortaya çıktı. Ve bunu başaramayınca...

Elon Musk hakkında şaşırtıcı iddia: Satın almayı başaramayınca...

Semafor'da yayınlanan yakın tarihli bir haber, 2018'in başlarında Elon Musk'ın OpenAI'nin kontrolünü tek başına ele geçirmek istediğini iddia ediyor. Eğer bu hamlesi başarılı olsaydı, bugün ChatGPT ile tanıdığımız şirketten çok daha farklı bir şirket görebilirdik.

Musk'ın önemli bir yatırım yaptığı OpenAI’nin yönetim kurulundan ayrıldığı dönemde, şirketi devralmak için bir teklifi masaya getirdiği söyleniyor. Musk, o dönemde OpenAI'nin şefi Sam Altman'a, Google'ın bu alandaki ilerlemesinin çok gerisinde kaldıklarını söylediği de iddia ediliyor.

Bu konuşmayı ve Musk'ın teklifini takiben, diğer OpenAI kurucuları ile birlikte Altman da bu fikri reddetti. Ve sonuçta tüm bu yaşananlar, Musk'ın şirketten tamamen ayrılması ve projeye yapmayı taahhüt ettiği büyük miktarda bağışı geri çekmesi ile sonuçlandı.

Musk ayrıldığında, projedeki birçok kişi ayrılmanın gerçek sebebinin Tesla'nın Otopilot olarak bilinen otonom sürüş programı üzerinde çalışıyor olduğuna inanıyordu. Ancak ortaya çıkan bu yeni bilgilere bakılırsa, durum pek de böyle değil.

Musk'ın desteğini geri çekmesi, başlangıçta kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan OpenAI için önemli sonuçlar yarattı. Öncelikle AI projelerinin geliştirilmesi için fon toplamak üzere kar amacı gütmeyen bir şirkete dönüşmesini sağladı. Firma daha sonra Microsoft'tan 1 milyar dolarlık bir yatırımı kabul etti ve bu, hem ChatGPT hem de DALL-E için modelleri eğiten altyapının kurulmasını mümkün hale getirdi.