Elon Musk’ın derdi olmuştu, şimdi de Taylor Swift’i kızdırdı

Elon Musk’ın jetini takip ettiği için uzun süre gündemde kalan Jack Sweeney, şimdi de ünlü şarkıcı Taylor Swift’in avukatları tarafından tehdit edildiğini söylüyor. Konu ise, Swift’in jetinin internet üzerinden takip edilmesini sağlayan sosyal medya hesapları.

Elon Musk’ın derdi olmuştu, şimdi de Taylor Swift’i kızdırdı

Son dönemin en popüler şarkıcılarından biri olan Taylor Swift'in avukatları, Swift de dahil olmak üzere ünlülerin ve tanınmış kişilerin özel jetlerini takip eden Florida'lı üniversite öğrencisi Jack Sweeney’i yasal işlem başlatmakla tehdit ediyor. Sweeney, CNN'e yaptığı açıklamada, Swift'in uçuşlarını takip ettiği sosyal medya hesaplarıyla ilgili olarak Swift'in avukatlarından yasal işlem tehdidinde bulunan bir ihtarname aldığını doğruladı. Haber ilk olarak Washington Post tarafından duyuruldu.

Sweeney, jet seyahatlerini internet üzerinden takip etmemizi sağlayan veriler sağladığı için milyarder Elon Musk'ın tepkisini çeken kişinin ta kendisi. X'in sahibi olan Musk, Aralık 2022'de Sweeney'in eskiden Twitter olarak bilinen sosyal medya platformundaki @ElonJet hesabını kapatmıştı.

X platformuna geri dönen Sweeney, Mark Zuckerberg, Bill Gates ve bir dizi başka ünlü ve tanınmış kişinin özel jet hareketlerini takip eden hesapları da yönetiyor. Musk daha önce bu hesapların kendisi ve ailesi için bir "güvenlik riski" oluşturduğunu söylemişti.

Sweeney, Federal Havacılık İdaresi'nden kamuya açık uçuş verilerinin yanı sıra bireysel havacılık meraklıları tarafından takip edilen uçuş sinyallerini kullanarak çeşitli sosyal medya platformlarındaki hesapları işletiyor ve genellikle paylaşımlarında takip ettiği her uçuştan kaynaklanan karbon emisyonu tahminlerine yer veriyor.

Swift'in bu konudaki baş avukatı Venable LLP'den Katie Morrone'nin Aralık ayında gönderdiği mektupta Sweeney, "müvekkilimizin konumu ve gelecekte nerede olacağına dair gerçek zamanlı ve kesin bilgileri sosyal medyada sürekli olarak yayınlamak da dahil olmak üzere takip ve taciz edici davranışlarda bulunmakla" suçlanıyor. Mektupta bu durumun Swift'in "güvenliği ve esenliği için yakın bir tehdit" oluşturduğu iddia ediliyor. Ayrıca Sweeney'i "kamuoyunun ilgisi ve/veya maddi kazanç talepleri karşılığında" başkalarının kamu güvenliğini göz ardı etmekle suçluyor.

Mektupta ayrıca, gençliğinden beri takipçilerle ve kendisine zarar vermek isteyenlerle uğraşan Swift için bunun bir "ölüm kalım meselesi" olduğu belirtiliyor. Mektupta, Swift'in konutlarına silah ve mühimmatla gelen ve "ona zarar vermeye çalışan" kişilerle ilgili birçok kamu davası olduğu belirtiliyor. Mektup, Swift'in konum bilgilerini paylaşmanın bu kötü niyetli kişilere planlarını gerçekleştirmek için bir yol haritası verdiğini savunuyor. Avukatlar, Sweeney'in Swift'in jet seyahatlerini takip eden bilgileri yayınlamaya devam etmesi halinde, sanatçının kendisine sunulan her türlü yasal yola başvurmaktan başka çaresi kalmayacağını da ekliyor.

Sweeney CNN'e e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, Swift'in avukatlarından gelen mektubu, bazı kar amacı gütmeyen kuruluşların ve medya kuruluşlarının şarkıcının karbon ayak izini mercek altına alan manşetlerinin ardından aldığını söyledi. Sweeney ayrıca CNN'e yaptığı açıklamada, eylemleriyle hiçbir zaman zarar vermeyi amaçlamadığını ve kamuya açık bilgileri derlediğini belirtti.

Taylor Swift'in bir temsilcisi, Salı günü CNN'in yorum talebini reddetti. Swift'i takip edenlerin Sweeney tarafından yönetilen jet takip hesaplarını kullandığına dair kanıtlar sorulduğunda, Swift'in sözcüsü Washington Post'a şunları söyledi: "Devam eden herhangi bir polis soruşturması hakkında yorum yapamayız ancak takipçilerin zamanlamasının bir bağlantıya işaret ettiğini doğrulayabiliriz. Paylaşımları size Swift'in tam olarak ne zaman ve nerede olacağını söylüyor."