Elon Musk'ın durup dururken verdiği yeni karar, dolandırıcılara yepyeni bir kapı açtı

Elon Musk'ın Twitter ismini tamamen öldürme isteği ile aldığı yeni karar, istemese de dolandırıcılara yepyeni bir kapı açtı.

Elon Musk'ın durup dururken verdiği yeni karar, dolandırıcılara yepyeni bir kapı açtı

X’in sahibi Elon Musk, 2022'de 44 milyar dolara satın aldığı sosyal medya şirketinin eski adı olan Twitter’ı pek sevmediği açık. Milyarder, şirketin ünlü mavi kuş hatıralarını sattı, “tweet” kelimesini platformdan kaldırdı ve görünüşe göre artık Twitter.com’a yapılan tüm referansları kullanıcılara sormadan X.com olarak değiştirmeye çalışıyor.

Bu değişiklik ilk olarak X’teki hoşnutsuz ve endişeli kullanıcıların gönderilerini tespit eden Mashable tarafından bildirildi. Birkaç gün önce bazı kullanıcılar, X’in, sosyal ağın iOS uygulamasında Twitter.com URL’sindeki ifadeleri otomatik olarak X.com olarak değiştirdiğini fark etmeye başladı. Değişiklik, “Twitter”ın URL'nin neresinde olursa olsun yapıldı ve bu, “NetfliTwitter.com” gibi URL’lerin gönderilerde “Netflix.com” olarak görünmesine sebep oldu.

Ancak tahmin edebileceğiniz gibi X, gönderilerinde otomatik olarak NetfliTwitter.com’u Netflix.com olarak değiştirse bile, bağlantıya tıklayan kullanıcılar gerçek Netflix ana sayfasına değil, NetfliTwitter.com’a yönlendiriliyordu.

Dolandırıcılar için yeni bir kapı

İlk bakışta bu, şirketin başlattığı sinir bozucu bir değişiklik gibi görünse de kullanıcılar, durumun dolandırıcılar için ideal bir durum yarattığını hemen fark etti. NetfliTwitter.com gibi alan adlarını satın alan dolandırıcılara, kimlik avı kampanyaları yürütme ve kullanıcıların oturum açma bilgilerini çalma konusunda mükemmel bir fırsat verildi.

X kullanıcısı @yuyu0127_ hacker'lar tarafından kullanılmasını engellemek için hızlı bir şekilde NetfliTwitter.com alan adını satın aldı ve önemli bir uyarıyı yayınladı: “8 Nisan 2024 itibarıyla, iOS Twitter (artık X) istemcisi, işlevselliğinin bir parçası olarak gönderilerdeki ‘twitter.com’ metnini otomatik olarak ‘x.com’ ile değiştiriyor. Bu nedenle, örneğin ‘netflix.com’ gibi görünen bir URL, tıklandığında aslında ‘netflitwitter.com’a yönlendirilecektir. Gelecekte kullanıcıları kötü amaçlı sayfalara yönlendirmek için ‘twitter.com’ içeren alan adları satın alınarak bu özelliğin kötüye kullanılması potansiyelinin bulunduğunu lütfen unutmayın. Bu alan adı ‘netflitwitter.com’, bu tür kötü niyetli faaliyetlerde kullanılmasını önlemek amacıyla koruyucu amaçlarla satın alınmıştır.

Mashable, başka bir X kullanıcısı olan @amasato_mochi’nin de, X’in “sex.com” olarak değiştirdiği “seTwitter.com” alan adını satın aldığını bildirdi. Bu kullanıcı da şüphelenmeyen insanları kimlik avı saldırılarından korumayı amaçlıyordu. “seTwitter.com” alan adı şu anda @yuyu0127_ tarafından yayınlanan uyarıya benzer bir uyarı içeren başka bir sayfaya yönlendiriyor.

Neyse ki şu an, X’in geri adım attığı ve artık iOS’ta “NetfliTwitter.com”u otomatik olarak “Netflix.com” olarak değiştirmediği görülüyor. Ancak Mashable, spesifik örnekler sunmasa da, orijinal web sitelerine benzeyecek şekilde değiştirilen diğer kelime referanslarının hala birçok örneğinin bulunduğunu kaydetti.

X, henüz konu hakkında bir yorum yapmadı.