Elon Musk'ın Grok yapay zekası, Güneş tutulması haberiyle fena çuvalladı

Elon Musk'ın tüm X Premium abonelerinin kullanımına açtığı Grok yapay zekası, oluşturduğu Güneş tutulmasını haberiyle dalga konusu oldu, önünde daha çok uzun bir yol olduğunu bir kez daha dosya düşmene gösterdi.

Elon Musk'ın Grok yapay zekası, Güneş tutulması haberiyle fena çuvalladı

X üzerinde ödeme yapan Premium abonelerin kullanımına sunulan ve Elon Musk’ın gözdesi olan yapay zeka aracı Grok, şakalara inanarak sahte bir habere imza attı. Son güneş tutulmasıyla ilgili bu son hikaye, geçtiğimiz hafta İran’ın İsrail’e saldırı başlattığı yönündeki yanlış “haber” kadar vahim olmasa da, Grok’un kullanışlı ve doğru bir araç olabilmesi için hala uzun bir yolu olduğunu gösteriyor.

Pazartesi günü Grok abonelerinin kullanımına sunulan manşet “Güneşin Tuhaf Davranışı: Uzmanlar Şaşkın” şeklindeydi. Ayrıca Güneş’in “alışılmışın dışında davranarak halk arasında yaygın endişe ve kafa karışıklığına yol açtığını” da belirtiyordu.

Haberde, kamuoyunun artan endişesine rağmen “güneşin mevcut durumuna ilişkin bilimsel otoritelerden herhangi bir resmi açıklama yapılmadığı” iddia edildi. Rahatlıkla belirtebileceğimiz üzere bilim insanları, Pazartesi günü Kuzey Amerika’da milyonlarca kişi tarafından gözlemlenen güneş tutulması sırasında ne olduğunu kesinlikle iyi bir şekilde anlıyor. Bazı uç ABD politikacılarının ısrarlarına rağmen, tutulmanın neden gerçekleştiğine dair bir gizem bulunmuyor.

Grok’un bu tuhaf açıklamasına yol açan tweet'ler, insanların Güneş'in nereye gittiğini merak ettiğini şakalardan kaynaklanıyordu. Görünüşe göre aynı şakanın çok fazla kişi tarafından yapılması Grok’un kafasını karıştırdı ve şakaları hepimizin endişelenmesi gereken bir şeye dönüştürmeye çalıştı.

İlk olarak Aralık ayında sınırlı sayıda kullanıcıya sunulan ancak artık ödeme yapan tüm müşterilerin kullanımına sunulan Grok yapay zekası, X’in sahibi Musk tarafından “uyanma karşıtı yapay zeka” (anti-woke AI) olarak tanıtıldı. Musk, rakip yapay zeka araçlarının fazla “uyanık olduğundan” sıklıkla şikayet ediyordu ve bu düşüncesini Pazartesi günü bir X Spaces sohbetinde bir kez daha paylaştı. Hatta Musk, bazı çeşitlilik kotalarını uygulamaya çalışmasından dolayı uyanık yapay zekanın gelecekte gerçek insanları öldürebileceğini iddia etti. Musk, Pazartesi günü yaptığı konuşmada “George Washington’un beyaz bir adam olarak çekilmiş bir resmini yayınlamayı reddeden Google Gemini örneğini ele alabilirsiniz” dedi.

Musk, “Ve herhangi bir tarihsel figür otomatik olarak çeşitlendirilir çünkü çeşitlilik konusunda ısrarcı olmaya programlanmıştır, bu da ilk başta kulağa hoş gelebilir. Ancak yapay zeka, çeşitliliği gerçekten güçlendirebilecek ve aynı türde çok fazla insan veya aynı cinsiyetten çok fazla insan olduğuna karar verebilecek ve çeşitlilik sayısının doğru olduğuna inanılacak şekilde programlanana kadar yeterli sayıda insanı öldürebilecek kadar çok güce sahipse, bu iyi değildir” diye devam etmişti.