Elon Musk'ın tweet okuma kısıtlaması kararı, Twitter rakibi Bluesky'a rekor trafik getirdi

Elon Musk'ın kullanıcıların günlük okuyabilecekleri tweet sayısını sınırlama kararı, sadece kullanıcılar arasında kafa karışıklığına yol açmakla kalmadı, aynı zamanda sosyal ağın pek çok üyesinin Twitter rakibi Bluesky'a kaçmasına neden oldu.

Elon Musk'ın kararı, Twitter rakibine rekor trafik getirdi

2022 yılında faaliyete geçen ve yönetim kurulunda eski Twitter CEO'su Jack Dorsey'in de bulunduğu Bluesky, Musk'ın Twitter kullanıcıların her gün okuyabileceği gönderi miktarına geçici olarak sınırlama getireceğini duyurmasının ardından hafta sonunda rekor düzeyde trafik aldı.

İlk başta Musk, sınırın doğrulanmış hesaplar için günde 6.000 gönderi, doğrulanmamış hesaplar için 600 gönderi olacağını ve yeni doğrulanmamış hesaplar için gönderilerin günde 300 ile sınırlı olduğunu söyledi. Birkaç saat sonra, sınırın doğrulanmış kullanıcılar için günde 10.000, doğrulanmamış kullanıcılar için 1.000 ve yeni doğrulanmamış kullanıcılar için 500 gönderiye çıkacağını duyurdu.

Musk, Twitter'ın "aşırı düzeyde veri kazıma ve sistem manipülasyonunu ele alması" gerektiğini düşündüğü için okunan gönderileri sınırlama kararı aldığını açıkladı. Ancak bu durum, Twitter'da pek çok kişinin Bluesky'a katıldıklarını gösteren ekran görüntüleri paylaşmasını engelleyemedi.

Sadece davet ile girilebiliyor

Bluesky, teorik olarak gelecekteki sosyal uygulamalara güç sağlayabilecek ve insanların kimliklerini birden fazla platformda korumalarını sağlayan AT Protokolü adı verilen merkezi olmayan bir ağ teknolojisi üzerinde çalışıyor.

Bluesky resmi olarak beta sürümünde ve şimdilik yalnızca davetlilere açık. Ancak, bu hafta sonu bu beta için kayıtları geçici olarak durdurdu, çünkü rekor düzeyde yüksek trafiğin bir sonucu olarak performansta bazı düşüşler görüldü.

Beta için kayıtlar Pazar günü geç saatlerde tekrar açıldı. Bluesky şu ana kadar hafta sonu boyunca beta testine kaç kişiyi dahil ettiğini açıklamadı.

CNBC'nin haberine göre Bluesky, yükselen tek platform değil. Merkezi olmayan mesajlaşma uygulaması Mastodon, Kasım ayında büyük ilgi gördü. Sosyal medya devi Meta da, daha önce CNBC’ye “metin güncellemelerini paylaşmak için bağımsız, merkezi olmayan bir sosyal ağı araştırdığını” doğrulamıştı.

Meta'nın Twitter rakibi Threads bir göründü, bir kayboldu

Twitter çok yakında yeni bir rekabete girebilir. The Verge'ün haberine göre, Cumartesi günü kısa bir süre için Meta'nın yaklaşmakta olan Twitter benzeri hizmeti Threads'in Android versiyonu Google Play Store'da göründü ve ardından yayından kaldırıldı. Bu, Meta'nın Threads'i gerçekten piyasaya sürmeye yakın olduğu anlamına geliyor olabilir.