Elon Musk'ın Twitter'ı satın alması, Twitter kullanıcılarını neden bu kadar kızdırdı?

Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasının yarattığı tepkilerin sebepleri ne? Twitter kullanıcıları, Twitter'ın Elon Musk tarafından satın alınmasına neden bu kadar büyük bir tepki gösterdi?

Elon Musk'ın Twitter'ı satın alması, Twitter kullanıcılarını neden bu kadar kızdırdı?

Twitter kullanıcılarının Elon Musk'ın Twitter’ı satın alması hakkında bazı bariz görüşlere sahip olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Hatta bazı kullanıcılar, milyarderin satın alımına yanıt olarak Twitter'ı bırakmaya kadar uzanan eylemlere imza attıkları biliniyor.

Peki ama tüm bunlar neden yaşanıyor? Bu tepkinin sebeplerini biraz daha ayrıntılı olarak incelemekte fayda var.

Geçmişte de düzenli olarak Twitter kullanıcılarının platformdan ayrılma tehdidinde bulunduğunu gördük. Ancak bu sefer, anlaşmada karara varılmasından sonra Elon Musk’ın Twitter'da işleri değiştirme olasılığı nedeniyle bazı kullanıcıların hesaplarını şimdiden silmeleriyle tehdit gerçek görünüyor.

Visualping, Twitter yönetim kurulunun Musk'ın Twitter'ı satın alma teklifini kabul etmesinin ardından, yalnızca ABD'de "Twitter hesabını silmek" aramalarında %82'lik bir artış fark etti. #GoodByeTwitter hashtag'i de platformda trend olmaya başladı.

Temel olarak insanların Twitter'ı bırakmakla tehdit etmesinin ana nedeninin, Elon Musk'ın şirketi devralması olduğunu söyleyebiliriz. Şirketin sahibinin değişmesinin böyle bir etki yaratmasının da birkaç farklı sebebi var.

Twitter'ın çok fazla kullanıcıyı sansürlediğine inanan Musk'ın özellikle son birkaç aydır tekrar tekrar söylediği şeylerden biri, Twitter'ın ifade özgürlüğüne saygı duyması gerektiğiydi. Sağ görüşlü kullanıcılar Twitter'ın sol tarafa yöneldiğinden şikayet ederken, sol görüşlü kullanıcılar bunun tersini iddia ediyor.

Aralarında Musk’ın da bulunduğu bir grup kullanıcı, Twitter’ın çeşitli konularda uygun olandan daha büyük önlemler alarak fikir özgürlüğünü engellediğini iddia ediyor. Musk, ifade özgürlüğü tanımının yasalar ile sınırlandığı ölçüde olması gerektiğini söylüyor.

Musk'ın açıklamasının ardından insanlar, yasalar tarafından onaylananların ötesinde herhangi bir içerik denetiminin sansür olarak görülmesinden korkuyorlar. Sonuç olarak, yanlış bilgilendirme politikaları gözden kaçabilir ve farklı görüşlere, farklı ırka, cinsiyete vb. sahip kişilere yönelik tacizi azaltmak için uygulanan tüm önlemler de ortadan kalkabilir. Musk, daha önce olduğu gibi bir kez daha demagog olarak anılıyor. İnsanlar, kendi popülaritesini artırmak için Twitter'ın kurallarını esneteceğine inanıyor.

Ayrıca Musk’ın Twitter'ın algoritmalarını halka açma arzusunu ifade etmesi de kendisine pek yardımcı olmadı. Pek çok siyasi ses, Twitter'ı neyin harekete geçirdiğini ve daha da önemlisi, nasıl kendi lehlerine çevirebileceklerini öğrenmek için algoritmaları kontrol etme yeteneğine sahip olabileceğini söylüyor.

İnsanların Musk'ın Twitter'ı satın almasıyla ilgili bir diğer önemli sorunu, hizmeti tamamen kendi isteklerine göre değiştirebilecek olması gibi gözüküyor. Musk, anlaşma gerçekleştiğinde platformu özel hale getirme niyetini dile getirdi. Başka bir deyişle şirket borsadan ayrılacak ve sadece bir kişinin kontrolüne geçecek.

Şu anda Twitter, halka açık bir şirket ve hisselerini satın alan her kişi şirketin küçük bir parçasına sahip oluyor. Musk Twitter'ı satın aldığında, şirketin tam mülkiyetine ve şirketin tam kontrolüne sahip olacak.

Bunun önemli olmasının sebebi ise, halka açık şirketlerin hisse senedi fiyatlarına zarar verme korkusuyla hassas konulara yaklaşırken dikkatli davranmalarının gerekmesi, şirketin nasıl çalıştığını ve daha fazlasını detaylandıran üç aylık ve yıllık raporları yayınlamaları. Musk bunların hiçbirini yapmak zorunda kalmayacak ve onu sorumlu tutacak kimse olmayacak.