"En Güvenli Windows"un Kırılması Bir Kaç Gün Aldı

Daha bir kaç gün önce Microsoft'un seri üretime geçtiği Windows Vista'nın korsanları p2p ağlarında!

Vista Kırıldı!

Daha bir kaç gün önce Microsoft tarafından seri üretiminin ve satışının duyurulduğu yeni nesil işletim sistemi Windows Vista'nın korsan kopyaları paylaşım ağlarında yerini alırken "en güvenli işletim sistemi" diye duyurulan bu çalışmanın da kırılması sadece bir kaç gün aldı. Microsoft'tan yapılan açıklama ile duyurulan yeni denetim sistemi Windows Genuine Advantage (WGA) doğrulayıcısının bu kopyaların çalışmasını kısa bir sonra engellemesi beklenirken hacker'ların bu sistemi aşmasının uzun süre almayacağı düşünülüyor.

Microsoft'un tek bir DVD'de tüm versiyonların bulunacağını duyurmasının ardından Vista'nın kopyalarının yanı sıra, herhangi bir versiyonunu yükleyebilecek evrensel kodlarında ortada dolaştığı internette gezen haberler arasında.

Yurtdışında yasalarla korunan korsan kopya kullanımı (Örneğin Fransa'da 300.000€ ve 3 yıla kadar hapis cezası) için en çok rağbet gören ortam olan paylaşım ağları (p2p) kontrol edilmesi zor olduğundan bu dağıtımın önüne geçilmesine imkansız olarak bakılıyor. Zira bir dosya paylaşıma sunulduğu andan milyonlarca kullanıcının bağlandığını düşünürsek ve dünyada Internet hızının ülkemizdeki kadar düşük olmadığı göz önüne alınırsa çok kısa zamanda milyonlarca insan paylaşıma sahip olabiliyor.

En önemli sorunlardan birisi ise son kullanıcıların zaman zaman anlamasının çok zor, hatta imkansız olduğu sürüm sorunu. Zira genelde ortalıkta dolaşan versiyonun Beta, yani tamamlanmamış, hatalar barındıran versiyon olduğu düşünülürse, bilgisayarınızı korumak adına en doğru yöntemin her zaman orijinal bir ürün almaktan geçtiğini hatırlatmakta fayda var.

Okuyucu Yorumları