Yapay zeka konulu en iyi 25 film... (Yapay zekaya da sorduk)

Son dönemin en önemli kavramı 'yapay zeka'... Çünkü yapay zekanın hayatın pek çok alanını etkilemesi bekleniyordu ki bu değişim başladı. Peki, yapay zeka konulu en iyi filmler hangileri? İşte yapay zeka konulu iyi filmler listesi

Yapay zeka konulu en iyi 25 film... (Yapay zekaya da sorduk)

Yapay zeka, son dönemin en ilgi çekici konusu. Ancak sinema açısından bu ilgi çok daha önceye dayanıyor. Çünkü aslında 'yapay zeka ne kadar gelişebilir', 'insanlık için tehit olabilir mi' gibi pek çok soruya uzun yıllar boyunca pek çok filmde de yanıt aranmış. Tam olarak bugünkü anlamıyla olmasa da yapay zekaya ilişkin önemli sayıda film var. Peki, yapay zeka konulu en iyi filmler hangileri? Bu soruyu önce yapay zekaya sorduk, ardından IMDb puanı yüksek yapay zeka konulu filmlere baktık... Hazırsanız başlayalım:

YAPAY ZEKAYA GÖRE YAPAY ZEKA KONULU EN İYİ 10 FİLM

Yapay Zeka'nın seçtiği 10 film şöyle:

1. Blade Runner (Bıçak Sırtı) (1982)
2. Ex Machina (2014)
3. Her (Aşk) (2013)
4. Terminatör (1984)
5. Matrix (1999)
6. War Games (Savaş Oyunları) (1983)
7. 2001: A Space Odyssey (2001: Bir Uzay Macerası)(1968)
8. A.I. Artificial Intelligence (Yapay Zeka) (2001)
9. Transcendence (2014)
10. Chappie (2015)

IMDb puanı yüksek Yapay Zeka Konulu En İyi Filmler

IMDb puanı yüksek yapay zeka konulu filmleri de listeledik. İşte o filmler:

TAU (2018)

IMDb Puanı: 5,8

Tau filmi konusu nedir? Film fütüristik bir akıllı evde bir bilim adamı tarafından esir tutulan ve evi kontrol eden Yapay Zeka ile akıl yürüterek kaçmaya çalışan bir kadına odaklanıyor. Netflix 1 saat 37 dakikalık filmin konusunu şöyle paylaşıyor: Robotik YZ'sini mükemmelleştirmek isteyen bir mucit tarafından kobay olarak kullanılmak üzere kaçırılan genç kadın, hapsedildiği yüksek teknolojili evden kaçmaya çalışır.
Filmin Rotten eleştirmen puanı yüzde 25, seyirci puanı yüzde 48.

Başroldekiler: Maika Monroe, Ed Skrein, Gary Oldman

tau filmi konusu

S1M0NE (2002)

IMDb Puanı: 6,1

Simone filmi konusu nedir? Kendi 'gişe filmini' yapıp uzun hayalini kurduğu şöhrete kavuşma hevesindeki yönetmen, başrol oyuncusunun seti bırakıp gitmesiyle yıkılır. Hızlı bir çözüm bulmak zorundadır ve dijital ortamda bir aktris (Simone) yaratmaya karar verir; bu, tamamen gerçekçi yapay aktristir. Ancak Simone bir gecede yıldız haline gelir ve herkes onun gerçek bir insan olduğunu düşünür. Ancak Simone'nin ünü arttıkça işler beklenmedik şekilde gelişir. Filmin başrolünde Al Pacino yer alıyor.

simone filmi

INFINITY CHAMBER / SONSUZLUK ODASI(2016)

IMDb Puanı: 6,2

Infinity Chamber filmi konusu nedir? Frank gözünü açtığında kendini Howard adında bir yapay zekanın görev yaptığı hapishanede bulur. Adeta kapana kısılmıştır. Howard, pek fazla bilgi vermez. Frank aslında faşist rejimin sistemini çökerten bir bilgisayar virüsü yaratmaktan suçludur. Yapay zeka, Frank'in virüsü içeren flash belleği nereye sakladığını açıklamasını umarak anılarını araştırır.

Filmin Rotten seyirci puanı yüzde 67.

Yönetmen: Travis Milloy
Oyuncular: Christopher Soren Kelly, Cassandra Clark, Cajardo Lindsey

M3GAN (2022)

IMDb Puanı: 6,4

M3gan filmi konusu nedir? M3GAN, bir çocuğun en iyi arkadaşı ve ebeveynlerin yardımcısı olacak şekilde programlanmış, gerçeğe yakın bir oyuncak bebek olan bir yapay zeka harikasıdır. Oyuncak şirketi robot uzmanı Gemma tarafından tasarlanan M3GAN, bağlı olduğu çocuğun arkadaşı, öğretmeni, oyun arkadaşı ve koruyucusu olurken dinleyebilir, izleyebilir ve öğrenebilir. Ancak işler beklendiği gibi gitmeyecektir.

Filmin Rotten eleştirmen puanı yüzde 98, seyirci puanı yüzde 78.

Başroldekiler: Allison Williams, Violet McGraw, Ronny Chieng

megan

I AM MOTHER (2019)

IMDb Puanı: 6,7

I Am Mother filmi konusu nedir? I Am Mother, bir robot tarafından büyütülen genç bir kızın hikayesini konu ediyor. Netflix 2019 yapımı filmin konusunu şöyle paylaşıyor: İnsan soyunun tükenmesinin ardından anaç bir droid tarafından yetiştirilen genç kız, başka bir insanla karşılaşır ve tüm dünyası altüst olur.

Filmin Rotten eleştirmen puanı yüzde 89, izleyici puanı yüzde 75

Oyuncular: Clara Rugaard, Rose Byrne, Hilary Swank

i am mother filmi

BRIAN AND CHARLES

IMDb Puanı: 6,7

Brian and Charles filmi konusu nedir? Film, Galler kırsalında günlerini ilginç, alışılmadık mekanizmalar inşa ederek geçiren yalnız Brian'ı konu alıyor. Başarısızlığından yılmayan Brian, şimdiye kadarki en büyük projesine girişir. Üç gün, bir çamaşır makinesi ve çeşitli yedek parçalar sonra, İngilizceyi sözlükten öğrenen ve lahana takıntısı olan yapay zekalı robot Charles'ı icat eder.

Filmin Rotten eleştirmen puanı yüzde 84, izleyici puanı yüzde 74

Başroldekiler: David Earl, Chris Hayward, Louise Brealey

brian

THE HITCHHIKER'S GUIDE TO THE GALAXY
/ OTOSTOPÇUNUN GALAKSİ REHBERİ (2005)

IMDb Puanı: 6,8

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy konusu nedir? Film Douglas Adams'ın aynı adı taşıyan bilim kurgu romanından uyarlandı. Roman yıllar içinde bir radyo dizisi, film, televizyon dizisi olarak da izleyici ile buluştu. Film, bir arkadaşının aslında Dünya'nın yaklaşmakta olan yıkımı hakkında bilgiye sahip bir uzaylı olduğunu öğrenen ve galaksiler arası yolculuğa çıkartılan Arthur Dent'i konu alıyor.

TRON EFSANESİ (2010)

IMDb Puanı: 6,8

Tron filmi konusu nedir? Kült bilgisayar oyunundan uyarlanan ilk filmin ardından bu filmde Kevin Flynn'in 27 yaşındaki teknoloji meraklısı oğlu Sam Flynn, babasının ortadan kaybolmasını araştırır ve kendisini babasının 20 yıldır yaşadığı dünyanın içinde bulur. Baba ve oğul, Kevin'in sadık sırdaşı Quorra ile birlikte çok daha gelişmiş ve son derece tehlikeli hale gelen siber evrende bir ölüm kalım yolculuğuna çıkarlar. Bu sırada dijital dünyaya hakim olan kötü niyetli program CLU, gerçek dünyayı istila etmeyi planlamaktadır.

Filmin Rotten eleştirmen puanı yüzde 51, seyirci puanı yüzde 63.

CHAPPIE (2015)

IMDb Puanı: 6,8

Chappie filmi konusu nedir? Yakın bir gelecekte geçen hikayede, mekanik robotlardan oluşan polis güçleri, devletin baskıcı tutumu ile sistemin yegane kollukkuvveti haline gelmiştir. Ancak, insanlar gitgide usandıkları bu robotlara karşı koymaya hazırlığındadıdrlar. Bu robot polislerden birisi, bir çete tarafından çalınır ve yazılımcı Deon tarafından yeniden programlanır. Deon ilk kez kendi adına düşünen ve hisseden bir robot yapmayı başarır. Chappie adını alan bu robot kısa süre içerisinde düzene ve insanlığa karşı bir tehdit olarak algılanacaktır....

chappie

PASSENGERS / UZAY YOLCULARI (2016)

IMDb Puanı: 7,0

Passengers filmi konusu nedir? Pratt'in ilaç ayarlı uykusundan erken uyanan bir uzay yolcusu olan tamirci Jim Preston'ı canlandırdığı yapımda, Lawrence ise Pratt'in karakteri tarafından yalnız kalmamak için uyandırılan bir diğer yolcu olan New Yorklu yazar Aurora'yı canlandıracak. İkili bu süreçte birbirlerine aşık olsalar da Preston'ın Aurora'nın 100 yıl erken uyandırmış olmasının sebebi olduğunun ortaya çıkması ve gemideki büyük bir teknik arıza ikisi arasındaki gerilimin yükselmesine sebep olacak.

passengers

ROBOT & FRANK / ROBOT VE FRANK (2012)

IMDb Puanı: 7,1

Robot & Frank filmi konusu nedir? Eski bir hırsız olan Frank'ın iki çocuğu vardır ve onlar babalarının artık yalnız yaşayamayacağını düşünürler. Bu nedenle çocukları Frank'a, yürüyen ve konuşan, ev işlerinde yardımcı olabilecek bir robot hediye ederler.
Frank başta bu hediyeyi istemese de zamanla alışırı ve robotla dostluk kurar. Fakat bu samimi dostluk zamanla kötü olaylara yol açacaktır. Frank, bu robotu kafasında tasarladığı büyük bir soygunda kullanmayı planlar.

ROBOT FRANK

I, ROBOT / BEN, ROBOT (2004)

IMDb Puanı: 7,1

I, Robot filmi konusu nedir? 2035 yılı toplumda robotların büyük rol oynamaya başladığı bir zamandır. Bu şartlar altında, aslında robot fobisi olan, Chicago Polis Ofisi'nden Del Spooner için hayat giderek zorlaşmaktadır. Daha da kötüsü henüz bir cinayet davasını üstlenmiştir ki söz konusu davada katilin bir robot olmasından şüphelenilir. Bilim adamı Dr Miles Hogenmiller'ın ölümü incelenmektedir. Bilim adamının, ölümünden kısa bire süre öncesine kadar gizli bir proje üzerinde çalışmakta olduğu anlaşılır. Her ne kadar sıradan bir dedektif işi gibi görünse de bu kez gerçek ziyadesi ile ürkütücüdür.

robot

A.I. ARTIFICIAL INTELLIGENCE / YAPAY ZEKA (2001)

IMDb Puanı: 7,2

A.I. Artificial Intelligence filmi konusu nedir? 11 yaşında, kendi halinde bir çocuk olan David'in diğerlerinin farklı olmasının bir nedeni vardır. Ancak tıpkı bir insan gibi davrandığı ve kendi de insan olduğuna inandığı için aslında yapay zekaya sahip bir robot olduğu kolayca anlaşılmamaktadır. David, çocuğu olmayan ailelere, canlı ve ciddi bir oyuncak olarak verilen bir araçtan başka hiçbir şey değildir. Bunun farkına varmasıyla birlikte, gerçekliğine kavuşmak isteyecek ve bunun için tehlikelerle dolu bir yolculuğa çıkacaktır.

ai

AVENGERS: AGE OF ULTRON (2015) - Yenilmezler: Ultron Çağı

IMDb Puanı: 7,3

Age of Ultron filmi konusu nedir? Tony Stark ve Bruce Banner, Ultron adında uykuda olan bir barışı koruma programını yeniden başlatmaya çalıştıklarında işler korkunç bir şekilde ters gider ve kötü niyetli Ultron'un korkunç planını hayata geçirmesini engellemek dünyanın en kudretli kahramanlarına düşer.

age

MINORITY REPORT / AZINLIK RAPORU (2002)

IMDb Puanı: 7,6

Minority Report filmi konusu nedir? Dedektif John Anderton, psişik güçlere sahip kahinler ve bazı teknolojik aygıtlar sayesinde cinayetleri daha işlenmeden önce farkedip suçluları yakalayan özel bir polis biriminin başındadır. Anderton'ın kusursuz işlediğine inandığı sistem, birdenbire tersine döner. Anderton'ın şefi olduğu birim, cinayet suçlamasıyla onun peşine düşer. Avcı artık av olmuştur...

REPORT

EX MACHINA (2014)

IMDb Puanı: 7,7

Ex Machina filmi konusu nedir? Büyük bir internet şirketinde programcı olan Caleb Smith firma CEO'su Nathan Bateman'ın evinde bir hafta geçirmesine olanak tanıyan bir yarışmayı kazanır. Caleb, aslında bir robot olan Ava'nın yeteneklerini ve bilincini belirlemek üzere yapılan test için seçildiğini öğrenir. Ancak çok geçmeden Ava'nın her iki adamın da hayal ettiğinden çok daha bilinçli ve aldatıcı olduğu ortaya çıkar.

Filmin Rotten eleştirmen puanı yüzde 92 ve seyirci puanı yüzde 86.

ex

ALPHAGO (2017)

IMDb Puanı: 7,8

AlphaGo filmi konusu nedir? Film, Google Deepmind tarafından geliştirilen ve go oyunu oynayan alphago isimli bilgisayar programının (yapay zeka) 2016 yılında dünyadaki en iyi alphago oyuncusu olan lee sedol'la karşılaşmasının gerçek hikayesini konu edinmektedir.

ALPHAGO

MOON / AY (2009)

IMDb Puanı: 7,9

Moon filmi konusu nedir? Astronot Sam Bell'in bir ay madenindeki üç yıllık görevi nihayet sona ermektedi. Eşi ve küçük kızıyla yeniden bir araya gelmeyi sabırsızlıkla beklemektedir. Aniden Sam'in sağlığı ciddi bir şekilde bozulur. Kendisinin daha genç bir versiyonu gibi görünen, muhtemelen bir klonla tanışır. Zaman daralırken Sam bu gizemi çözmelidir.

Filmin Rotten eleştirmen puanı yüzde 90 ve seyirci puanı yüzde 89.

MOON

HER / AŞK (2013)

IMDb Puanı: 8,0

Her filmi konusu nedir? Theodore, boşanma aşamasındaki yalnız bir adamdır. Boş zamanlarını video oyunları oynayarak geçirir. Dünyanın ilk yapay zekalı işletim sistemi olarak tanıtılan yeni OS1'i satın almaya karar verir ve reklamda "Bu sadece bir işletim sistemi değil, bir bilinçtir" ifadesi yer alır. Theodore kısa sürede OS1'in arkasındaki ses olan Samantha'ya aşık olur. Bir işletim sistemi olarak Samantha, Theodore'a başkalarının sahip olmadığı şekillerde yardım etmek için güçlü bir zekaya sahip; ancak bir işletim sistemine aşık olma konusundaki içsel çatışmasıyla başa çıkmasına nasıl yardımcı olacak?

Filmin Rotten eleştirmen puanı yüzde 94 ve seyirci puanı yüzde 82

HER

THE TERMINATOR / TERMİNATÖR (1984)

IMDb Puanı: 8,0

The Terminator filmi konusu nedir? Film, makinelerin tüm dünyayı ele geçirdiği distopik bir 2029'dan 1984 Los Angeles'ına gönderilen, yok edilemez siborg suikastçı "Terminatör"ü konu alıyor. Makineler daha fazla güç istemektedir. Bu nedenle geçmişi değiştirmeye karar verirler. Terminatör'ün hedefi insanlık direnişinin eski önderlerinden Sarah Connor'ı öldürmektir.

Filmin Rotten eleştirmen puanı yüzde 100 ve seyirci puanı yüzde 89.

Terminator

BLADE RUNNER / BIÇAK SIRTI (1982)

IMDb Puanı: 8,1

Blade Runner filmi konusu nedir? Blade Runner, o dönem için gelecek sayılan 2019'da distopik bir siber-punk toplumunda geçen bir bilim kurgu neo-noir filmidir. Harrison Ford, LAPD'nin Blade Runner'ı Rick Deckard'ı canlandırıyor; görevi, insanların yapamayacağı görevlerin üstesinden gelmek üzere tasarlanmış, genetiği değiştirilmiş insanlar olan haydut kopyaları avlama. Dört kopyanın başıboş dolaşıp insanları öldürmeye başlamasıyla Deckard, onları yakalayıp durdurmak için emeklilikten ayrılmak zorunda kalır; ancak gerçek göründüğü kadar basit değildir.

Filmin Rotten eleştirmen puanı yüzde 89, seyirci puanı yüzde 91

BLADE

2001: A SPACE ODYSSEY / 2001: BİR UZAY DESTANI (1968)

IMDb Puanı: 8,3

2001: A Space Odyssey filmi konusu nedir? 2001: Uzay Macerası'nda bir grup primat ıssız bir yerde yemek için kavga etmektedirler. Kavgaları, aniden yanıbaşlarında beliren esrarengiz siyah bir taş sebebiyle bölünür. Aniden beliren bu taş, primatların ilk defa alet kullanmasını sağlayacak bir güce sahiptir. Ve böylece evrimin en önemli adımlarından biri olan akıl kullanımı başlamış, insanların şafağı gelmiştir.
2001'de, bir önceki sahneden 4 milyon yıl sonra, bir uzay gemisi aydan gelen esrarengiz sinyallerin ardında aynı siyah taşı keşfeder. Hem de ay yüzeyinde. Sinyaller Jupiter'e gitmektedir.

SPACE

METROPOLIS (1927)

IMDb Puanı: 8,3

Metropolis filmi konusu nedir? Metropolis'te, insanlık artık ikiye ayrılmıştır. Yeraltında makinelerle birlikte yaşayan sınıf ve yukarıda daha konforlu bir yaşam süren yönetici sınıf. Yeraltında yaşayan işçiler zorlu bir yaşam sürerken, yönetici sınıf konforlu bir hayat sürer. Hayatlarından oldukça memnun olan yönetici sınıf, yaşam mücadelesi veren yeraltındakilerin durumu pek de önemsemez. Lang, bölünmüş toplumsal yapıyı, insanı bir aşktan yola çıkarak, uzlaştırmaya çalışır.

METROPOLIS

WALL·E (2008)

IMDb Puanı: 8,4

WALL·E filmi konusu nedir? Vol.i, günümüzden çok uzak bir gelecekte geçmektedir. Filmde, insanoğlu aşırı kirlenme sebebiyle Dünya'yı terk edip başka bir gezegende yaşamaya başlamıştır. Çöplerle çevrili dünyayı temizleme görevi sevimli bir robota, Vol.i'ye verilir. İnsanoğlunun bıraktığı çöplerden kendine yeni bir dünya yaratan yalnız Vol.i'nin yalnızlığı, başka bir robot olan Eve'nın gelmesiyle son bulur. İki sevimli robotun arasında filizlenen dokunaklı ilişki türlü zorluklara rağmen direnmeye ve ayakta kalmaya çalışır.

WALL E

THE MATRIX (1999)

IMDb Puanı: 8,7

The Matrix filmi konusu nedir? Wachowski Kardeşler tarafından yazılan ve yönetilen 1999 yapımı bilim kurgu - aksiyon filmi Matrix insanlığın bilmeden Matrix'in içinde sıkışıp kaldığı distopik bir geleceği tasvir ediyor. Bilgisayar programcısı Thomas Anderson (Neo) gerçeği ortaya çıkardığında, Matrix'ten kurtarılan diğer insanlarla birlikte makinelere karşı bir isyana katılır.

Matrix serisinin ilk filminin Rotten eleştirmen puanı yüzde 89 ve seyirci puanı yüzde 85

Başroldekiler: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss

Okuyucu Yorumları