Biz henüz göremesek de, Dünya'daki 5G kullanıcılarının sayısı hızla artmaya devam ediyor

Biz henüz 5G'yi görmemiş olsak bile, Dünya'daki 5G kullanıcılarının 2022 yılı sonuna kadar ulaşacağı sayı dudak uçuklatıyor.

5G'nin hızlı yükselişi tam gaz devam ediyor

Ericsson, yıl sonuna kadar bir milyardan fazla 5G mobil aboneliğinin olacağına ve bu rakamın 2027 yılına kadar 4,4 milyara ulaşacağına inanıyor.

Yıllık Ericsson Mobilite Raporu’nda, 5G'nin önceki nesil mobil teknolojilerden daha hızlı ölçeklendiğini ve dünya nüfusunun dörtte birinin artık erişime sahip olduğunu söylendi. Raporda belirtilene göre 2027 yılına kadar bu oran üç çeyreğe kadar yükselerek çok hızlı bir benimseme oranı görülecek.

Beş yıl içinde 5G, Kuzey Amerika'daki tüm mobil aboneliklerin %90'ını, Batı Avrupa'da %82'sini ve Kuzeydoğu Asya'da %74'ünü oluşturacak. Analistler, henüz 5G’nin kullanıma başlamadığı Hindistan'da oranın %40’a ulaşacağını tahmin ediyor ve bu da genişlemenin hızını vurgulayan başka bir gösterge oluyor.

Ancak kullanılabilirlik, genel durumun yalnızca bir parçası. Rapor, küresel mobil trafik hacminin son iki yılda ağ altyapısındaki gelişmeler ve salgın tarafından hızlanan ve tüketimi artıran toplumun daha geniş dijitalleşmesiyle iki katına çıktığını belirtiyor.

Ayrıca raporda, 5G sabit kablosuz erişimin (FWA) 2022 yılına kadar 100 milyon ve 2027 yılına kadar 230 milyon aboneliğe ulaşacağını ve 4G ve 5G'nin Nesnelerin İnterneti (IoT) alanındaki yaşlanan 2G ve 3G standartlarının yerini alacağını söylüyor.

Ericsson’un ağ başkanı Fredrik Jejdling, "En son Ericsson Mobilite Raporu, 5G'nin şimdiye kadarki en hızlı büyüyen mobil teknoloji nesli olduğunu doğruluyor ve Ericsson bunun gerçekleşmesinde kilit bir rol oynuyor" diyor. Jejdling, sözlerine şöyle devam ediyor: "Her gün milyonlarca insanın, işletmenin, endüstrinin ve toplumun daha 5G bağlantısının avantajlarından mümkün olan en kısa sürede yararlanmasını sağlamak için dünyanın her yerindeki müşterilerimiz ve ekosistem ortaklarımızla birlikte çalışıyoruz."

CCS Insight'ın 2022'nin sonunda 1,2 milyar abonelik olacağı ve 2026'ya kadar 4,5 milyar abonelik olacağı yönündeki daha da iyimser analizi ile Ericsson'un tahmininin genel olarak uyumlu olduğunu söyleyebiliriz.