Eski bir Nitendo DS el konsolunda macOS işletim sistemini çalıştırdılar

Eski donanımlar üzerinde güncel yazılımlar çalıştırmakla uğraşan bir Youtuber, şimdi de Nitendo DS üzerinde macOS çalıştırmayı başardı.

Eski bir Nitendo DS el konsolunda macOS çalıştırdılar

Nintendo DS'in çoğumuzun kalbinde özel bir yeri var. Artık her ne kadar tozlu raflarımızda duruyor olsa da sahip olanların bu popüler el konsoluyla deneyebileceği küçük ve eğlenceli bir proje bulunuyor.

YouTuber Michael MJD eski teknolojiler konusunda uzmanlaşmış ve genellikle eski bilgisayarlar ve oyun konsolları ile videolar çeken biri. Genel olarak da videolarında çok daha eski donanımlar üzerinde günümüz yazılımları çalıştırmayı deniyor.

Kısa bir süre önce Youtuber, macOS'un bir Nintendo DS üzerinde nasıl çalıştırılabileceğini anlattığı bir video yayınladı. Oldukça fazla adım var, ancak zamanınız ve isteğiniz varsa MacPaint ile karalamalar yapabilmeniz bile mümkün. İşte aşağıdaki video, bunu tam olarak nasıl yapacağınız konusunda epey fazla ayrıntıya giriyor.

İhtiyacınız olanlar; Nintendo DS, bir SD kart, bir Macintosh Plus emülatörü ve Mini vMac DS. Mini vMac DS dosyalarını indirdikten sonra bunları SD karta yerleştirmeniz ve uygun macOS sürümünü yüklemeniz gerekiyor (daha yeni sürümler çalışmayacağı için Michael 6.0.8'i kullanıyor). Bu işlem tamamlandıktan sonra, bunu konsola takabilir ve macOS'in yüklenmesini bekleyebilirsiniz.

Videoda, macOS açıldığında Nintendo DS'in alt ekranının klavye ve fare izleyicisi olarak kullanıldığını ve Michael'ın klavyede yazmak ve fareyi üst ekranda hareket ettirmek için kalemi kullandığını görebilirsiniz. Michael MJD ayrıca DS'in başlat düğmesine basıldığında dokunmatik ekran ile fareyi kullanmak ve işletim sistemindeki uygulamaları seçmek için D-pad arasında nasıl geçiş yapıldığını da gösteriyor.

Süreç ilk başta biraz karmaşık görünebilir. Ama eski oyun konsolunuzu tozlanmaya bırakmak yerine onunla yapacak bir şeyler arıyorsanız, oldukça güzel bir deneyim sağlayabilir.