Eski PC'nizi çöpe atmayın!

Eski PC'nizi atmak yerine, başka alanlarda kullanmayı düşünmez miydiniz?

PC'nizi atmayın

PC'nizi terfi ettirme zamanı geldiğinde, sizi bundan alıkoyan genellikle, birazcık nostalji ve pişmanlık hissidir. İlerleyen teknolojiye direnmek gerçekten güç, ama duygusallık bizde bir tür bağımlılık oluşturuyor ve çoğumuz eski arkadaşımızı kolayca terk edemiyoruz.

Bunun başka bir yolu olmalı. Bu yazımızda, eski makinenizi nasıl daha iyi kullanabileceğinize ilişkin pek çok alternatif sunuyoruz. Eski bilgisayarınızın, 133 MHz işlemciye ya da 32 MB RAM'e sahip olması hiç önemli değil. Yeter ki hala hayatta olsun.

Evinize ağ kurun

Neden eski ve yeni bilgisayarlarınız ağ içerisinde birbirine bağlanmasın? Yeni PC'nizi daha güçlü işlemler için kullanırken, eski bilgisayarınızda ise dosyalarınızı depolayabilirsiniz. Böylelikle kurduğunuz ağ üzerinden, çok oyunculu oyunları oynayıp çevrenizdekilere oyun becerinizi ispatlayabilirsiniz. Hatta eğer bilgisayarınız geniş bir ağa bağlıysa, kendi web sayfanızı yayınlayabilirsiniz. Ağ kurulumu için fazla bir donanım gereksinimi söz konusu değildir. Sadece bir Ethernet kartı ve ağ kablosu bu iş için yeterli. Yine de kurulum aşamasında herhangi bir problemle karşılaşmak istemiyorsanız, bir teknisyen çağırabilirsiniz.

Bilgisayarınızı Hazırlama

1. Adım: Bilgisayarınızı Hazırlama

İlk olarak, PC'nizden ihtiyaç duymayacağınız uygulamaları kaldırın ve sırasıyla şu adımları izleyin:

1- Başlat / Ayarlar / Denetim Masası / Program Ekle / Kaldır'a tıklayarak, açılan pencereden kullanmayacağınız programları silin.

2- Temp dosyalarınızı ve sabit diskinizden tarayıcı hafızasını silin. Hız için ekstra olarak, sabit diskinizi birleştirebilirsiniz.

2. Adım: Ethernet kartını tanıtma

1- PC'nizi kapatın ve kasanızı açın. Metal yüzeye dokunduğunuzda, statik elektrik çarpmasından korunabilecek şekilde önlem alın.

2- PCI yuvasına kartı oturtun, aşırı güç kullanmamaya dikkat edin ve vidalayın.

3- PC'nizi açın ve Windows'un kartı bulmasını ve sürücüyü yüklemesini bekleyin.

Kablo ile PC'leri bağlama

3. Adım: Kablo ile PC'leri bağlama

1- Bağlantı Alanım üzerine sağ tuşla tıklayın ve Özellikler'i seçin.

2- Yerel Ağ Bağlantısı üzerine sağ tıklayın, Özellikler'i seçin. Microsoft Ağları için Dosya ve Yazıcı Paylaşımı seçeneğini işaretleyin.

3- Sıra TCP/IP protokolünü kurmaya geldi. Başlat / Ayarlar'dan sonra Ağ Bağlantıları içerisindeki Yerel Ağ Bağlantısı'na çift tıklayın. Özelliklere tıklayın ve o sırada eğer orada bulunmuyorsa, TCP/IP protokolünü kur'a çift tıklayın ve LAN kartınızın TCP/IP özelliğini kurun.

4- Detaylara girmeden, burada bir anda bunu nasıl kurabileceğinizi bulacaksınız. LAN kartınızı yapılandırmak için; ilk bilgisayarınızın adresini 192.168.1.1 olarak belirleyin ve ikinci bilgisayarınızın adresi de 192.168.1.2 olsun. Subnet mask için her ikisi için de, 255.255.255.0 yazın ve Tamam'a tıklayın. TCP/IP'niz hazır.

5- Bilgisayarınızı tekrar başlatın.

Dosya sunucusu olarak kullanın

Eski bilgisayarınıza bir iki bileşen daha eklerseniz elinizde çok yönlü bir bilgisayar olacaktır. Bir dosya sunucusu için, 40GB'lık bir sabit disk ekleyin ve sürücüyü paylaştırın(Bilgisayarım simgesine çift tıklayın, sürücü simgesine sağ tıklayıp, klasör için paylaşım'ı seçin ve Paylaştır'ı işaretleyin.) Yedekleme yaptıktan sonra, dosyalarınızı bu diske depolayın; özellikle dijital fotoğraf ve MP3'leriniz için faydalı bir hafıza işlevi sunacaktır.Hatta bir yazıcı, tarayıcı paylaştırabilir ya da yeni PC'niz ve eski PC'niz arasında internet bağlantısı sağlayabilirsiniz.

Çok oyunculu oyunlar için, eski donanımınızın çalıştırabileceği oyunlar bulmanız gerekiyor. Google üzerinde küçük bir arama, size bununla ilgili fazlasıyla sonuç getirecektir.

Kendi küçük internet sitenizi yayınlamak için, genişbant bir bağlantıya ihtiyacınız var. Internet servis sağlayıcınızla birlikte koşulları web server olarak çalışıp çalışamayacağını kontrol edin. PC'nize güvenlik duvarı ve anti virüs programı kurmayı unutmayın.

PC'de eğlence merkezi

PC'de eğlence merkezi

Eğer bir ağ kurmak size zahmetli geldiyse, bilgisayarınızı bir eğlence merkezine dönüştürmeye ne dersiniz? Eski PC'nizde belki DVD filmleri izleyemiyor ya da son çıkan oyunları oynayamıyor olabilirsiniz, fakat bu sevdiğiniz TV programlarını izleyip kaydetmenize engel değil. Hem de fazla sistem kaynağı tüketmeden.

Mutlaka PC'nizin bir ses kartı vardır. Sadece bir kablo ile, ses kartınızın stereo fişini müzik setinizin arkasındaki AUX girişine bağlayabilirsiniz. Ek olarak, S-videonuzla birlikte uyumlu bir ekran kartı takarak ya da ekran çıkışını anakartınızdaki boş bir PCI yuvasıyla birleştirerek, PC'nizi TV'nize bağlayabilirsiniz.

Eğer mevcut olan ses kalitesi size yeterli gelmiyorsa, 6 kanallı (5+1 hoparlör) bir sistem seçip bilgisayarınıza kurabilirsiniz. Birçok DVD film ve oyun, 6 kanallı ses sistemine desteklemektedir. 8 kanallı ses kartı da şüphesiz ses kalitesini arttıracaktır ama biz eski PC'mizden faydalanmaya çalıştığımız için paramızı cebimizde tutmaya çalışıyoruz.

Basit bir ev sineması kurun

Eğer halihazırda sahip değilseniz, bir TV alıcısı düşünebilirsiniz. Bu sizin sevdiğiniz TV programlarını PC'nizde izlemenize ve sabit diske kaydetmenize olanak sağlayacaktır. Dilerseniz bu programları CD'ye de yazabilirsiniz.

TV alıcıları, dahili ya da harici olabilir. Bilgisayarınıza bir TV alıcısı eklemek oldukça kolaydır. Dahili bir PCI TV alıcısı PCI yuvasına oturtulur ve işletim sistemi onu bir kez bulduğunda, kartı destekleyen CD sürücüsüne gerek kalmaz. Harici TV alıcısını kurmak için ise, bilgisayarınızda boş bir USB girişinin olduğundan emin olmalısınız.

Yukarıda anlatılanlarla sahip olacağınız sistem basit bir ev sinemasıdır. Böylelikle dijital müziğinizi ve DivX video koleksiyonunuzu bilgisayarınıza transfer edebilir, müzik ve video oynatıcı programları kurabilir, böylelikle eğlencenin tadına varabilirsiniz. Stereo setinizin hoparlörleri size TV den ses çıkışı almanızı sağlayacak ve TV ekranınız da PC'nizden daha büyük bir ekran sunacaktır. Eğer bu donanımın size yeterli konfor sunmadığını düşünüyorsanız, bir kablosuz klavye ve mouse edinerek, rahat koltuğunuzdan bütün sistemi yönetebilirsiniz.

PC'nizi denek olarak kullanın

PC'nizi denek olarak kullanın

Kimi durumlarda, yeni PC'niz için yeterince harcama yaptığınızı düşünebilir ve artık eski PC'niz için herhangi bir donanım satın almak istemeyebilirsiniz. Sorun değil. Eski PC'nizi denek olarak kullanın; böylelikle bir şeyler yolunda gitmediği taktirde kaybınız çok fazla olmaz. Örneğin, çeşitli eski donanımları destekleyen Linux'ü eski sisteminize kurabilir ve bu sistemle ilgili bilgi edinebilirsiniz.

Eğer daha cesursanız, bir tornavida seti alıp eski PC'nizi parçalara ayırabilir, böylelikle anakarta RAM ya da ses kartı gibi donanımların nasıl yerleştirildiğini anlamak için kimi deneylere girişebilirsiniz. Tabii biraz şansla, hepsini tekrar biraraya getirebilirsiniz. Eğer yapamazsanızda kaybedecek neyiniz var ki?

Bir ipucu: eski PC'nizin interneti paylaştırdığı bir ağda çevrimiçi ya da geniş bant bağlantı içinWindows'un İnternet Bağlantısı Paylaşımını kullanın. Yeni olan bilgisayarınıza, indirdiğiniz programları kurmadan önce, eski bilgisayarınızda deneyebilirsiniz. Ancak eski PC'nize sağlam bir güvenlik duvarı ve anti virüs programı kurmayı unutmayın.

Emektara hürmet adettendir

Emektara hürmet adettendir

Eğer meşgulseniz ve eski PC'nizle ilgilenecek hiç vaktiniz yoksa onu çocuklarınıza ya da ailenizden birine verin. Eski bir PC, çevrenizdekilerin bilgisayarla tanışması için oldukça avantajlıdır. RAM, daha geniş bir sabit disk ya da daha iyi bir ekran kartı eklemek gibi basit terfilerle, PC'niz eskisinden daha iyi iş görecektir.

Eğer ailenizden ve arkadaşlarınızdan PC'nizi isteyen olmazsa, mahallenizdeki bir yardım kuruluşuna hediye edebilirsiniz. Cömert olmaya karar verirseniz, klavyeyi, fareyi, kullanım kitaplarını ve yazılım disklerinin hepsini verin.Ancak şifrelerinizi, kişisel dosyalarınızı ve e-postalarınızı kaldırdığınızdan emin olun. Programlarınızı kaldırın ve sabit diskinizi de, PC'nizi vermeden önce birleştirin. Mahremiyetinizden emin olun, sabit diskinizi biçimlendirebilir ve programlarınızı tekrar kurabilirsiniz.

Çevre dostu olun

Çevre dostu olun

Eski kutuyu alacak kimse bulamadınız mı? Deneyebileceğiniz bir yol daha var. Kasayı açın ve satabileceğiniz parçalar olup olmadığına bakın. Üretimi durmuş eski parçalar ile çalışan yeterince kullanıcı bulunmakta ve onlar için eski yedek parçaları bulmak oldukça zor. eBay gibi(www.ebay.com) bir açık arttırma sitesinde donanımınızın listesini yapabilir ya da yerel donanım satıcınızla konuşabilirsiniz.

Geride kalanları güvenli şekilde atmayı unutmayın. Elinizde son kalan kasanız ile yapabileceğiniz bir şey daha var. Onu "Macvaryum" çizgileri taşıyan gerçek bir akvaryuma dönüştürün.

Okuyucu Yorumları