Evinizde aslında "küçük bir aslan" varmış!

Evinizdeki sevimli kediniz ve bir Afrika aslanı, aslında çok da farklı değillermiş!

Kedi deyip geçmeyin!

Son yıllarda kediler hakkında pek çok araştırma yapıldı ve bu araştırmalar, giderek daha ilginç sonuçlara imza atmaya başladı. Geçtiğimiz yıl bir hayvan bilimi uzmanı, kedilerimizin bizleri kedi ailesinin büyük ve ahmak birer üyesi olarak gördüklerini söylemişti. Bu yılın başlarında ise Birleşik Krallık araştırmacıları, kedilerin sahiplerine hiç ihtiyaçları olmadığını belirtmişti. Şimdi ise daha can sıkıcı bir araştırma daha yayınlanmış durumda.

Bronx Zoo (hayvanat bahçesi) ve İskoçya'daki University of Edinburgh ortak araştırmasının sonucuna göre kediniz, göründüğü kadar masum olmayabilir. Araştırmacılar, farklı kedi türleri arasında (afrika aslanı da dahil) sürekli olan kişilik benzerlikleri bulunup bulunmadığını anlamak için çalıştılar. Buldukları şey ise, her birinin üç baskın kişilik türüne sahip olduğuydu. Örneğin Scottish wildcat, temel baskınlık, uzlaşmacılık ve kendine hakim olma özelliklerine sahip. Evcil kedilerin üç özelliği ise baskınlık, dürtüler ile (düşünmeden) hareket etme ve nevroz.

İnsanlar ile yaşamanın kedilerde bu etkileri, özellikle nevrozu yaratması anlaşılabilir bir şey. Ancak araştırmacıların bir diğer bulgusu, Afrika aslanlarının (African lion) da aynı üç kişilik özelliğine sahip olduğuydu. Aslanların da özellikle tehdit edildiklerinde nasıl davrandıklarını tahmin edebilirsiniz.

Araştırmacılar hayvanların davranışlarını, beş insan kişilik özelliklerini içeren ayrı bir teste de tabi tuttular: Deneyime açıklık, vicdanlı olma, dışa dönüklük/içe kapalılık, uzlaşmacılık ve nevroz.

Evcil kedilere bakıldığında, nevrozunun "endişe, güvensizlik ve gerginlik, şüphecilik ve insan korkusunu yüksek dozda" içerdiği belirtilmekte. Bu özellikleri kedilerde bizim mi yarattığımız yoksa doğuştan böyle mi oldukları ise henüz açıklığa kavuşturulmuş değil.

Araştırmacılardan biri olan Marieke Gartner, kedilerin bizi öldürmek istedikleri savının "abartılı" bir tanımlama olduğunu söylüyor. Gartner'in söylediğine göre "kediler farklı kişiliklere sahipler ve menfaatleri olduğu için bizimle yaşamaya başladılar. Bazı kediler daha bağımsız ve bazıları oldukça sevecen. Her şey bireye bağlı. Kediler ben-merkezci değiller. Sadece daha tekil veya yarı tekil canlılar. Aslında sizi öldürmek istemiyorlar ama insanlar genellikle onlara karşı nasıl davranacaklarını bilmiyor ve daha sonra davranışlarına şaşırıyorlar."

Araştırmada, İskoç barınaklarından yüz adet kedi incelendi. Araştırmacılar, ABD ve Birleşik Krallık'taki çeşitli hayvanat bahçeleri ve vahşi yaşam parklarındaki hayvanları da ayrıca incelediler. Her ne kadar bilim adamları çalışmalarının doğası gereği mükemmel olmadığını ve daha fazla araştırmanın gerektiğini söyleseler de, genel olarak şu sonuca varabilmiş durumdalar: "İncelediğimiz her beş kedi türünde, kişilik yapısı etkileyici bir şekilde benzerdi."

Başka bir deyiş ile evet, evinizde aslında "küçük bir aslan" besliyorsunuz ve kendisi size koşulsuz şartsız itaat etmeyecek. Kedinizin kişilik özelliklerini aklınızda tutmanız ve ona göre davranmanız, sizin için iyi bir öneri olabilir...

Okuyucu Yorumları