Facebook AB Yasasına Karşı Kurnazlığı Seçti

Facebook, AB'nin yeni gizlilik yasasından kaçmak için 1.5 milyar kullanıcının verisini taşıyacak.

Facebook kurnazlığa başvuruyor

Facebook, kullanım koşullarında küçük bir değişiklik yaparak ABD, Kanada ve AB dışındaki tüm kullanıcılarının verilerini İrlanda'daki üssünden alıp Kalifornya'daki ofislerine taşıyacak ve AB'nin yeni gizlilik koruma yasasından kaçacak. Özellikle Cambridge Analytica rezaleti ve ABD senato duruşması ardından Facebook'un bu şekilde sorumluluktan kaçması herkesi şaşırttı.

Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Yönetmeliği (General Data Protection Regulation,GDPR) 25 Mayıs'ta yürürlüğe girecek, Facebook bu tarihten önce Afrika, Asya, Avustralya ve Latin Amerika kullanıcılarının tümünün (toplam kullanıcıların %70'i) verilerini Amerika'ya taşıyacak. Evet, Türk kullanıcıların verileri de ABD'ye taşınacak.

Facebook'un bu rotayı seçmesinin sebebinin arkasında AB'nin yeni yaptırım ve ceza uygulaması bulunuyor. Şirket küresel cirosunun %4'ünü veri ihlali yüzünden ceza olarak ödemek zorunda kalabilir, bu da Facebook'a 1.6 milyar dolara patlayacaktır.

Routers'a yaptığı açıklamada şirket bu değişikliğin çok da büyük olmadığını ima etti: "Bu gizlilik korumalarını her yerde sunuyoruz, Facebook Inc ya da Facebook İrlanda ile anlaşmış olmanız fark etmiyor."

Facebook, verileri ABD'ye taşıyarak buranın daha esnek yasalarından faydalanmayı umuyor ve kullanıcı verisi üzerindeki eski kontrolünü korumak istiyor.

Okuyucu Yorumları