"Facebook" geri dönüyor: İlki büyük ses getirmişti, şimdi ikincisi geliyor

2010 yılında vizyona giren ve Zuckerbeg'in Facebook'u kurma öyküsünün perde arkasını anlatan "Social Netwok" filminin devamı geliyor.

İlki büyük ses getirmişti, şimdi ikincisi geliyor

2010 yılında, Facebook'un dünyayı çalkaladığı bir dönemde vizyona giren "Social Network" isimli sinema filmi büyük sansasyon yaratmıştı. Şimdi o filmin devamı geliyor.

Filmin yapımcısı Aaron Sorkin, şu anda ikinci filmin hazırlıklarına başladıklarını duyurdu ve Sorkin'in anlattıklarına göre film 6 Ocak 2021'de ABD'de yaşanan kongre baskınında Facebook'un rolünü anlatacak.

6 Ocak 2021'de, eski ABD Başkanı Trump'ı destekleyen ve Biden'ın seçimleri hileyle çaldığını savunan on binlerce insan ABD kongresini basmış, kongreyi talan etmişti. Bu sırada kongre içinde çıkan çatışmalarda 6 kişi ölmüş, yüzlerce kişi de yaralanmıştı. Olayların sonunda polis çatışmaktan vazgeçerek geri çekilmiş ve baskıncılar kongre binasını tam anlamıyla talan edip siyasetçilerin odalarına girmiş, tüm evrakları ve bilgisayarları ele geçirmişlerdi.

Aslında bu olayda Facebook'un rolüne dair bu güne kadar hiçbir suçlama yapılmadı. Sadece soruşturma kapsamında, sosyal medya şirketlerinin yöneticileri de ifade verdi ve konu kapandı. Ama yapımcı meraklıların cevabı film çıktığında sinema salonlarında bulabileceğini söylüyor.

Facebook baskına zemin mi hazırladı?

Sorkin muhtemelen, yayınlanan içerikleri kontrol etmeyen ve "doğru" içerikleri tespit edip "yalan" içerikleri engellemek için mekanizmalar geliştirmeyen Facebook'un, sosyal medyada yayılan bölücü içeriklerden sorumlu tutulması gerektiğini savunacak. Zira şirketin kazanç elde ederken sorumluluğu üstlenmediği, her kullanıcının yayınladığı içerikten kendisinin sorumlu olacağını savunduğunu, bu yüzden de sosyal medyanın ABD'de çok şiddetli gösteriler ve yıkıcı protestoların çıkış noktası olduğunu savunan bir kesim var.

Sorkin'in şimdi yeni "Facebook" filmiyle bu iddiaları daha dramatik ve görünür şekilde beyaz perdeye taşıması çok muhtemel görünüyor.