Fairphone 5, teknik özellikleriyle olmasa da, bu özelliğiyle tüm rakiplerini utandırıyor

Hollanda merkezli telefon üreticisi Fairphone, büyük rakiplerini utandıran uzun vadeli yazılım desteği vaadi ve daha birçok özelliği ile Fairphone 5'i tanıttı.

Fairphone 5'in rakiplerini utandıran özelliği

Hollanda merkezli telefon üreticisi Fairphone, çevre dostu bir yapı, daha fazla kullanıcı tarafından değiştirilebilir parça ve en büyük rakiplerini utandıran uzun vadeli yazılım desteği vaadiyle, selefinden neredeyse iki yıl sonra Fairphone 5'i tanıttı.

Fairphone, etik ve çevreye duyarlı akıllı telefon üretimi ve satışı söz konusu olduğunda marka olarak mobil pazarda kendine bir yer edindi. Uzun ömürlülük, genişletilmiş yazılım desteği ve yüksek derecede kullanıcı onarılabilirliğinin yanı sıra bileşen düzeyinde donanım yükseltmeleri sunarak daha güzel bir ekrana veya daha iyi bir kameraya erişmek için tüm cihazı değiştirmek zorunda kalmamanızı sağlıyor.

Fairphone 5 tüm bu nitelikleri bünyesinde barındırıyor ancak hem donanım hem de yazılım açısından çıtayı yükseltiyor ve aynı zamanda daha geniş mobil endüstrisine meydan okuyor; sürdürülebilirlik ve telefonun tedarik zinciri boyunca çalışanlara adil ücret ödenmesi gibi alanlarda örnek teşkil ediyor.

Fairphone 5 teknik özellikleri neler?

Donanım düzeyinde Fairphone 5, seride ekran teknolojisinde LCD'den OLED'e geçiş yapan ilk ürün. 6.46 inç 90Hz Full HD+ panel, Fairphone görüntüleme deneyiminde kayda değer bir yükselişe işaret ediyor. OIS (optik görüntü sabitleme) ile desteklenen Sony IMX800 sensör, ultra geniş ve delikli selfie kamerası ile birlikte üçlü yüksek çözünürlüklü 50MP kamera da bulunuyor. Fairphone, özellikle düşük ışıkta daha iyi performans sağlamak için Fairphone 5'teki kamera deneyimini optimize etmek amacıyla çok çalıştığını söylüyor.

Telefonun bileşenlerinin modüler yapısı, gerektiğinde kamera ve hatta USB-C bağlantı noktasını değiştirebileceğiniz anlamına geliyor, ancak bu aynı zamanda pili de kapsıyor. Aslında Fairphone, değiştirilmeleri gerektiğinde veya düşük performans gösterdiklerinde kullanıcıların değiştirebilecekleri toplam 11 bileşenden oluşan bir liste vadediyor.

Dayanıklılığa gelince, Fairphone 5 MIL-810H şok ve düşmelere karşı derecelendirilmekle kalmıyor, aynı zamanda IP55 sertifikalı, yani selefinden biraz daha fazla suya dayanıklı. Fairphone, lansman sırasında bazı bileşenlerin aslında daha yüksek giriş korumasına sahip olduğunu, ancak tüm paket olarak telefonun IP55'e kadar derecelendirildiğini açıkladı.

Rakipleri utandıran yazılım desteği

Son kullanıcı için belki de en büyük kazanç yazılım vaadi. Samsung'u, telefonlarının çoğunda dört yıllık işletim sistemi güncellemeleri ve beş yıllık güvenlik güncellemeleri sunarak Android kampında Google'ı geride bıraktığı için takdir etmiştik; Apple'ın iPhone'ları ise geçmişte kullanım ömürleri boyunca altı işletim sistemi güncellemesi almıştı. Fairphone şimdi beş yıllık işletim sistemi güncellemesi ve sekiz ila on yıllık toplam yazılım desteği vadederek çıtayı yükseltiyor; bu da şirketin Fairphone 5'i teknik olarak 2033 yılına kadar piyasaya sürmeyeceği anlamına geliyor.

Lansman sırasında yöneticiler güncellemelerin zamanında yapılacağından da bahsetti, yani kullanıcılar işletim sistemi güncellemelerini önceki yıllara göre daha erken bekleyebilirler.