Fıkra gibi olay! 20 bin dolarlık sanat eserini kazara parçaladı!

Meksika Sanat Fuarı'nda sergilenen bir sanat eserini beğenmediğini ifade etmek isteyen eleştirmen eseri paramparça etti. Eseri yok eden eleştirmen yanlışlıkla olduğunu söyledi

Sanat dünyasından fıkra gibi olay!

Meksika'nın en önemli sanat fuarında şaşırtıcı bir olay yaşandı. Bir sanat eleştirmeni, çağdaş bir eseri yok etti. Eleştirmen Avelina Lésper, cumartesi günü Meksiko şehrindeki Zona Maco Sanat Fuarı'nda sergilenen eseri inceledi. Bir cam levha içerisinde asılı taş, futbol topu ve diğer rastgele eşyalardan oluşan bir enstalasyonu beğenmediğini göstermek için eserin yanına bir içecek kutusu koymak istedi. Fakat evdeki hesap çarşıya uymadı ve eleştirmen eseri paramparça etti.

Eser, tenis topları gibi insanlar tarafından yapılan nesneleri, doğada bulunan tüy ve kaya gibi nesnelerle kontrast oluşturacak biçimde Meksikalı sanatçı Gabriel Rico tarafından yapılmıştı.

Eleştirmen Lésper yaptığı açıklamada eser için "Sanki yorumumu duymuş ve ne düşündüğümü hissetmiş gibiydi" dedi. "Eser parçalara ayrıldı, çöktü ve yere düştü."

Lésper, daha sonra eserin 20.000 dolar değerinde olduğunu öğrendiğini söyledi.

Galeri, kaza olsun ya da olmasın, eleştirmenin davranışının "saygısızca olduğunu ve profesyonelce olmadığını" belirtti.

Instagram üzerine yaptığı açıklamada OMR sanat galerisi, "Lésper'in, eserin üzerine bir içecek kutusu koyarak fotoğraf çekilmek ve bu şekilde eseri eleştirmek için esere çok yaklaşması bu sonucu doğurdu" dedi.

OMR, Rico'nun eserlerinin şu anda koleksiyoncular ve sanat kurumları tarafından oldukça rağbet gördüğünü söyledi.

Meksika'daki Soumaya Sanat Müzesi müdürü Alfonso Miranda, olayın bir "trajedi" olduğunu söyledi.

ESERİ BU ŞEKİLDE SERGİLESİN ÖNERİSİ!

Bazıları ise, bu yıkımı bir performans eseri olarak alkışlayarak, kullanılmış ve bulunmuş nesnelerden oluşan sanatın satışını ağır bir şekilde sosyal medyada eleştirdiler.

Lésper, galeriye eserin evriminin sergilenmesini ve şu an olduğu paramparça haliyle bırakılmasını önerdiğini söyledi. Bu fikir reddedildiğinde ise eseri onarmayı teklif etti.

Galeri, bir sonraki adımlarını duyurmadan önce sanatçı ile temasa geçeceğini söyledi.

Okuyucu Yorumları