Firefox için yolun sonu mu geliyor?

Mozilla'nın yeni web tarayıcı projesi Tofino, Firefox'un günlerinin sayılı olduğunun kanıtı mı?

Firefox'un sonu mu geliyor?

Yeni bir Mozilla projesine dair yapılan duyuru ilk bakışta, yakın bir zamanda Firefox'un pabucunun dama atılabileceğini düşündürdü. Fakat Tofino adı verilen bu proje aslında sadece Mozilla'nın Firefox'u kullanıma sunmasından 10 yılı aşkın sürenin ardından Mozilla'nın karşı karşıya kaldığı güçlükleri ortaya koyuyor. Zira, halen yüz milyonlarca internet kullanıcısı Firefox'u tercih etse de, tarayıcının yıldızı Chrome karşısında giderek sönüyor.

Geçtiğimiz Cuma günü detayları açıklanan Tofino web tarayıcı projesi de işte bu durumla başa çıkabilmek adına Mozilla bünyesindeki altı kişilik bir ekibin Web tarayıcı konseptini yeniden ele almaya çalıştıkları bir hamle olarak değerlendirilebilir.

Yetkililer tarafından yapılan açıklamada Tofino'nun bazı "taze yaklaşımlar" getireceği belirtiliyor. Bunlardan belki de en önemlisi Tofino'da, Firefox'un Gecko adı verilen çekirdek teknolojisi yerine Google Chrome'un Chromium temeli üzerine inşa edilen ayrı bir proje olan Electron'un tercih edilmesi... Bu oldukça sıra dışı bir adım, zira bunun mobil alandaki karşılığını; Apple'ın yeni iPhone modelinin arayüzü için iOS yerine Android kullanmasına benzetebiliriz.

Diğer yandan, söz konusu duyuruda Tofino'nun çekirdek teknolojiden ziyade asıl önemli tarayıcı deneyimini kullanıcı arayüzüyle sunmayı hedeflediği de belirtiliyor.

Tofino ile birlikte Firefox'un sonunun geleceğine inanların sayısı hiç de az değil. Bakalım Mozilla, kendisini bugünlere getiren tarayıcısı Firefox'u, gerçekten bir kalemde silip atabilecek mi...

Okuyucu Yorumları