Firefox Quantum, Denemeniz İçin Hazır!

Mozilla'nın yeni nesil tarayıcısı Firefox Quantum, denemeniz için hazır!

Firefox Quantum ortaya çıktı!

Geçtiğimiz sonbahar Mozilla, Firefox internet tarayıcısının çok çekirdekli, modern PC'ler için özel bir sürümünü açıklamıştı. Şimdi bu bahsedilen sürüm yeni ismiyle beta şeklinde karşımızda: Firefox Quantum.

Mozilla, Firefox Quantum'un beta sürümünü Windows, Android ve iOS'ta indirip deneyebileceğinizi söylüyor. Eğer tamamlanmış halini beklemek istiyorsanız, o da 14 Kasım'da çıkacak ve tabii ki ücretsiz olacak.

Firma, popüler web uygulamalarında tarayıcının performansını ölçen Speedometer 2.0 benchmark'ına dayanarak Mozilla Quantum'un Mozilla Firefox'tan iki kat hızlı olduğunu savunuyor. Bu önemli çünkü, daha önce yapılan Speedometer testinde Firefox son sıradaydı.

Bu niye önemli? Tüm büyük tarayıcılar ücretsiz, ama genelde bir tanesini seçer ve sürekli onu kullanırız. Ama aslında böyle yapmamalıyız. Başka bir tarayıcıyı da denemek ve hatta hard diskte seçenek olarak bulundurmak faydalı olacaktır. Firefox Quatum, mevcut yer imlerinizi kolaylıkla aktarmanıza izin veriyor (diğer tarayıcılar gibi) bu da onu denemenizi çok kolaylaştırıyor.

Eğer Firefox Quantum gerçekten normal Firefox'tan iki kat hızlıysa, bu onu Chrome ve Opera ile aynı seviyeye çıkarır. Mozilla, Firefox Quantum'un popüler web sitelerini gezmede Chrome'dan "belirgin şekilde daha hızlı" olduğunu söylüyor ve hatta bunu kanıtlamak için bir YouTube videosu yayınladı.

Bunların yanında, Firefox'un genel olarak en iyi olduğu alan bellek kullanımıdır. Daha önceki testlerde de Firefox diğer tüm tarayıcılardan çok daha az bellek tüketmişti. Bunun muhtemel sebebi, o testler sırasında Mozilla'nın zaten Firefox Quantum'da kullanacağı bazı çok-çekirdek geliştirmelerini kullanmış olması olabilir. Mozilla, Firefox Quantum'un Chrome'dan %30 daha az bellek kullanacağını iddia ediyor.

Firefox'un zayıf noktası ise CPU kullanımıdır ve zaten Firefox Quantum da özellikle bu konudaki bir gelişmeyi gösteriyor. Özellikle çok çekirdekli modern bir CPU'nuz varsa, Firefox Quantum söylenene göre işlemleri en efektif şekilde bu çekirdeklere yayacak ve gereksiz zorlanmaların önüne geçecek.

Okuyucu Yorumları