Floridalı bir adamın migreni, gerçek beyin kurtlarına dönüştü

Florida'da yaşayan bir adam, migren ağrılarının altında yatan korkunç nedeni doktora gittiğinde öğrendi. İşte ağrılara sebep olan o neden...

Floridalı bir adamın migreni, gerçek beyin kurtlarına dönüştü

Florida'da yaşayan bir adamın acı veren migren ağrılarının altından korkunç bir gerçek çıktı: Beyin kurtları. Doktorlar, beyinde gelişen parazit tenya yumurtalarının az pişmiş domuz pastırması yemekten kaynaklandığını düşünüyor.

Bu garip tıbbi öykü, geçtiğimiz haftalarda American Journal of Case Reports isimli bir dergide, Güney Florida Üniversitesi ve Orlando Bölgesel Sağlık Sistemindeki doktorlar tarafından ayrıntılı olarak kaleme alındı. Dergide yazanlara göre, 52 yaşındaki adamın geçmişte kronik migren rahatsızlığı vardı. Ancak kişi, ağrıların 4 aydır daha şiddetli ve sık hale geldiğinden şikayetçiydi.

Bu yeni migren paterni karşısında doktorlar kafa tomografisini çekmeye karar verdi ve işte o zaman beynin her iki tarafında kist kaynaklı lezyonların bulunduğunu tespit etti. İleri testler sayesinde diğer olası nedenler elendi ve adamın domuz tenyası (Taenia solium) enfeksiyonunun özel bir türüne yakalandığı doğrulandı.

Doktorların belirttiğine göre, 2 tür domuz tenyası enfeksiyonu bulunuyor. Domuz eti veya diğer az pişmiş etlerde bulunan larva tenya kistlerini yutarsak, bu enfeksiyon bağırsaklarımıza geçebiliyor ve tam gelişmiş yetişkin tenyalara dönüşebiliyorlar. Bu solucanlar gastrointestinal hastalıklara ve kilo kaybına neden olsa da insanlar genellikle hiçbir belirti yaşamıyor. Solucanlar ayrıca dışkıyla atılan yumurtalar da üretiyor ve eğer yumurtalar domuzlara ya da diğer konak hayvanlara bulaşırsa, yaşam döngüsü baştan başlıyor.

Ancak başka bir kişi ya da enfekte olan kişi bu yumurtaları yerse, yeni nesil solucanlar çıkmaza girerek sadece kist yaşam formuna dönüşüyor. Kistler daha sonra beyin de dahil olmak üzere vücudun farklı bölgelerine yerleşerek yepyeni sorunlara yol açabiliyor. Beyin tenyası enfeksiyonları ABD'de nadir görülse de dünya çapında yetişkinlerde nöbetlerin önde gelen nedenlerinden biri ve genel olarak göz ardı edilen bir tropikal hastalık olarak kabul ediliyor.

Enfekte olan adam, yakın zamanda tenya riskinin daha yüksek olduğu bölgelere seyahat etmediğini ya da çiğ veya sokak satıcısı yiyecekleri tüketmediğini beyan etse de düzenli olarak hafif pişmiş, çıtır olmayan domuz pastırması yediğini belirtiyor ki bu da başına gelenlerin en olası sorumlusu gibi görünüyor.

Doktorlar, bir noktada adamın az pişmiş domuz pastırması yiyerek tenya kaptığını, ardından da tuvalete gittikten sonra ellerini düzgün bir şekilde yıkamadığı için ikinci bir tenya kisti nöbeti geçirdiğini düşünüyor. Bu senaryonun doğru olduğunu varsayarsak, doktorlar bunun çok sıra dışı bir senaryo olduğunu, zira tenya bulaşmış domuz etinin ABD'de artık nadir görüldüğünü belirtiyor.

Nöbetler nörosistiserkozun en tanınmış semptomu olsa da çok çeşitli daha ince nörolojik sorunları tetikleyebiliyor. Çalışmanın yazarları, doktorların en azından hastalarında akut migren değişikliklerinin bir sonucu olarak nörosistiserkoz olasılığını dikkate almaları gerektiğini söylüyor.

Şanssız adama gelince, baş ağrılarını ve tenya kistlerinin neden olduğu beyin lezyonlarını azaltan steroidler ve antiparazitik ilaçlarla tedavi edilmiş durumda.