Fotoğraf çekmenin insanlara gizli etkisi!

Fotoğraf çekmeyi basit bir iş olarak görüyor olabilirsiniz. Ama bakın fotoğraf çeken bir kişi, ortamdaki diğer kişilerden nasıl farklı olabiliyor...

Fotoğraf çekmenin gizli etkisi!

Sanatçılar, sahneye doğrultulmuş telefonlardan rahatsız olabilir. Çocuklar, partilerde ailelerinin sürekli olarak kendilerine tuttukları kameralara gülmekten yorulabilir. Ancak kameranın arkasındaki kişi için durum çok daha farklı. Kamerayı kullanan kişiler fotoğrafları çektikleri zaman çok daha mutlu oluyorlar. Bazen de, diğer insanlardan çok daha mutsuz...

En azından Journal of Personality and Social Psychology'de yayınlanan yeni bir araştırma durumu bu şekilde açıklamakta. Araştırmaya göre "fotoğraf çekmek deneyime katılımı arttırıyor ve bu da, eğlenceyi arttırıyor."

Araştırma, yüzlerce denek üzerinde gerçekleştirilmiş. Kişiler, kendilerini ortamdan ayıran bir kamerayı taşırken veya fotoğrafları silerken bile daha mutlu olduklarını belirtiyorlar. Ancak negatif deneyimlerin fotoğraflarını çekmek de, kişileri daha mutsuz yapıyor. Başka bir deyişle fotoğraf çekmek, içinde bulunulan ortamın, çeken kişiyi daha fazla etkilemesi anlamına geliyor.

Araştırmanın yazarları University of Souther California'dan Kristin Diehl, Yale University'den Gal Zauberman ve University of Pennsylvania'dan Alixandra Barasch.

Okuyucu Yorumları