Fransa: "Torrent bir kelimedir ve..."

Korsanın önüne geçmek için Torrent sözcüğünü engellemeye çalışmak, doğru bir girişim mi? Bu ülkeye göre hayır

"Torrent bir kelimedir"

Paris Yüksek Mahkemesi, Fransa'nın korsancılık karşıtı tutumunu kısıtlamaya karar verdi. Karara göre, Google ve Bing'in "torrent" kelimesini engellemesi, kelimenin yalnızca korsancılıkla bağdaştırılması nedeniyle artık şart koşulamayacak.

Fransa'nın kayıt kuruluşu Syndicat National de l'édition Phonographique (SNEP) tarafından gündeme getirilen davada üç Fransız sanatçı Kendji Girac, Shy'm ve Christophe Willem'i temsil eden SNEP, Fransa'nın fikri haklar kanununun Google ve Microsoft'u "torrent" kelimesinin sanatçıların adıyla birlikte geçtiği aramaları silmeye zorlamasını istiyordu. Ancak Paris'teki Yüksek Mahkeme, "torrent" kelimesinin kullanımının filtrelenmesinin Fransa'da, Wallis ve Futuna adalarında, Yeni Kaledonya'da ve Fransız Güney Toprakları'nda ve Antarktik bölgede uygun olmayacağını düşünüyor.

Google'la ilgili davada mahkeme, SNEP'in tüm üyeleri yerine sadece üç sanatçı adına hareket ettiğini tespit ederken, davanın tüm alanı koruma altına almayacağını söyledi. Microsoft'la ilgili davada ise mahkeme, SNEP'in isteklerinin çok geniş olduğunu belirtti.

Fransa Yargıtayı, 2012'de "torrent" gibi gelişmelerin Google'ın otomatik tamamlama ve Instant işlevlerinden kaldırılmasına hükmetmiş, ancak kelimeyi tamamen engellememişti. Son kararlarda SNEP'in Microsoft'a ek 15.000 euro ve Google'a 10.000 euro masraf ödemesinde bulunmasına hükmetti.

Okuyucu Yorumları