Free System Utilities: Bir pakette 20 araç!

Tamamen ücretsiz 20 farklı araçtan oluşan Free System Utilities Windows'a gerekli tüm bakımı yapıyor

Bir pakette 20 araç!

Freemium firmasının geliştirdiği ücretsiz 20 farklı aracı bir araya getiren Free System Utilities, tek bir tıkla sistemi baştan aşağı tarıyor: Kayıt defteri temizleniyor; geçici dosyalar atılıyor; gezinti geçmişi siliniyor. Sistemi daha verimli kılmak için yapılması gerekenleri belirleyen uygulama işlemleri otomatik olarak yerine getiriyor. Uygulama bünyesinde, her biri farklı bir bakım işlemini yerine getiren 20 farklı araç bulunuyor.

Programın "Clean Up & Manage" başlığı altında gereksiz dosyaları ve kısa yolları silebiliyorsunuz. Program her zaman Windows'un kendi araçlarından daha fazla silinecek dosya buluyor.

"Disk Clean Up" tuşuna bastığınızda hangi sürücüleri temizlemek istediğiniz soruluyor. Seçtiğiniz sürücülerdeki gereksiz dosyalar temizleniyor. Windows'un kendi araçlarının aksine burada belirli dosya türlerini temizleme işleminin dışında tutabiliyorsunuz.

Free System Utilities ile birlikte gelen program kaldırma seçeneği, klasik Windows seçeneğinin aksine aynı anda birden fazla uygulamayı silmenize izin veriyor. Ayrıca isterseniz, artık kullanılmayan kısa yolları ve içinde dosya barındırmayan klasörleri otomatik olarak tespit edip kaldırabiliyor.

Kayıt defterinin düzenlenmesi

Kayıt defterinin düzenlenmesi

Free System Utilities, CCleaner'a rakip olmasını sağlayan bazı özelliklere de sahip: Menüdeki "Improve Performance" kategorisi altındaki seçenekler kayıt defterini ve sistem başlangıcını temizliyor, kullanılabilen bellek miktarını arttırıyor. Program bilgisayarı analiz ederek nelerin kayıt defterinden silinebileceğini tespit ediyor, gerekli işlemleri kendisi yürütüyor. Sonuçlar doğrultusunda kullanıcıya kayıt defterini düzenlemek isteyip istemediği soruluyor. Ancak bu aşamada , analizin nasıl yürütüldüğüyle ilgili bir açıklamaya rastlamadık. Programın bu özelliğinin pek de tanıtım metinlerindeki gibi çalıştığını söyleyemeyiz: Program kayıt defterini düzenledikten sonra sistem hızında dikkate değer bir artış gözlemlemedik.

RAM ayarları

Free System Utilities'in en dikkat çeken özelliklerinden birisi de sistemdeki RAM kullanımını analiz edip sorunlu alanları tespit ettikten sonra kullanılabilir bellek miktarını arttırması. "Optimize Memory" başlığı altından ulaşabileceğiniz bu özellik, test ettiğimiz sistemdeki 3.871 MB olan RAM'e 300 MB daha eklemeyi başardı.

Bu kategori altındaki diğer araçlar, bildiğimiz Windows araçlarından farklı bir şey yapmıyor. Ama en azından tüm araçlara tek bir menü altından ulaşabiliyorsunuz. Buradaki araçlar aslında Windows karşılıklarıyla aynı işi görüyorlar, sadece görünüşleri biraz farklı.

Tarayıcı kontrolü ve veri kurtarma

Tarayıcı kontrolü ve veri kurtarma

İnternet gezintisi, can sıkıcı eklentiler, araç çubukları ve nereden çıktığı anlaşılamayan arama hizmeti araçları nedeniyle tam bir baş ağrısına dönüşebilir. Free System Utilities, son derece basit ama kapsamlı bir tarayıcı kontrolü hizmeti sunuyor. Ama henüz değil...

Ne yazık ki programın test ettiğimiz 13.01 sürümünde bu özellik henüz tam olarak kullanılabilir durumda değildi. Program henüz sadece Internet Explorer, Firefox ve Chrome'u tanıyabiliyor. Ancak Firefox eklentileri sadece etkisiz kılınabiliyor; Chrome eklentileriyse hiç görünmüyor. Bu özelliğin programın sonraki sürümlerinde geliştirileceğinden eminiz.

Free System Utilities, veri imha ve kurtarma hizmeti de sunuyor. Program sayesinde dosyaları Windows'un yapabileceğinden çok daha etkili bir şekilde silmek mümkün. Ancak CCleaner ile karşılaştırıldığında program dosyaları silerken ileride kurtarılmasını engellemek için kaç defa üzerine yazılacağını belirlemenize izin vermiyor. Yani veri imhası üzerinde kullanıcı kontrolü bulunmuyor.

Program, silinmiş verileri kurtarmanıza da yardım ediyor. Ancak testlerimiz gösteriyor ki bu özellik henüz verimli bir şekilde çalışmıyor: Test sistemimizden 100 MB boyutlu veri sildikten birkaç dakika sonra yaptığımız tarama, kurtarılabilecek herhangi bir veri bulunamadığını gösterdi. Bununla birlikte yine 100 MB veri sildiğimiz USB sürücüyü taradığımızda program yaklaşık 20 saniye içinde verileri kurtarmayı başardı.

Sonuç

Free System Utilities, CCleaner'dan çok daha kapsamlı bir program. Tüm özelliklerinden faydalanmak için TuneUp Utilities gibi ücret ödemek gerekmiyor. Programın Clean Up & Manage kategorisi altında bulunanlar, her PC kullanıcısının mutlaka bulundurması gereken araçlar. Evet, tarayıcı araçları düzgün çalışmıyor; veri kurtarma özelliği de verimsiz. Ayrıca program yükleme sırasında yığınla gereksiz eklentiyi de beraberinde yüklemeye çalışıyor. Ancak yine de programın en azından bir göz atmaya değer olduğunu düşünüyoruz. Klasik Windows araçlarını tek bir çatı altında topluyor oluşu bile bir şans vermek için yeterli neden.

Download: Free System Utilities

Not: Yazılımı yüklerken beraberinde gelen reklam amaçlı ek yazılımları yüklememeye dikkat edin.

Okuyucu Yorumları