Google Arama Sonuçları Ne Kadar Kişisel

Google aramada kişiselleştirmeyi abartıyor mu, yoksa teknoloji devine biraz haksızlık mı yapılıyor? Gelin cevabı birlikte bulmaya çalışalım...

Google'dan kaçış yok (mu?)

Google'ın elinde inanılmaz miktarda kullanıcı verisi bulunduğunu biliyoruz. Firma bunu gizlemiyor ve arama sonuçlarını arama geçmişinize, gezinti alışkanlıklarınıza göre bir miktar kişiselleştirdiğini söylüyor.

Ancak Google'ın rakibi DuckDuckGo'nun yeni bir araştırmasına göre bu kişiselleştirmeden kaçmak o kadar kolay değil. 87 kişiyle yapılan araştırma, "gun control", "vaccines" ve "immigration" (silah kontrolü, aşılar, göçmenlik) gibi aramaların farklı kişilerde farklı sonuçlar verdiği ortaya çıktı. Araştırmaya göre "filtre baloncuğu" olarak tanımlanan bu olgu, Google oturumu kapatıldığında veya gizli gezinti penceresinde bile etkin halde kaldı.

Wall Street Journal'ın 2012'de yaptığı bir araştırma, Google'ın arama sonuçlarının 2012 başkanlık seçimlerini ciddi biçimde etkilediğini söylemişti.

DuckDuckGo'ya göre katılımcıların büyük bölümü, kendilerine has sonuçlarla karşılaştı. İlk sayfadaki sonuçlar, katılımcılar arasında farklılık gösterirken bazılarında görünen bağlantılar, diğerlerinde görünmedi. Siteye göre Google hesabından çıkış yapmak, kişiselleştirmeye karşı bir koruma sunmadı.

Google'a Göre Araştırma Problemli

Araştırmanın bilimsel bir yanı pek olmasa da, Google'ın çalışma şekli hakkında ilginç bilgiler veriyor. Elbette Google'ın bu duruma karşı nasıl bir açıklama yapacağını da dinlemek gerek. Firma, farklı kullanıcılara farklı sonuçlar göstermesini farklı nedenlere de bağlayabilir (örneğin herkesin tamamen aynı sonuçları, aynı sıralamayla görmesi küçük sitelerin hiç görünmemesi anlamına gelebilir).

9to5Google'a bir açıklama yapan Google ise, araştırmanın sorunlu olduğunu söyledi. Firma, "sonuçlardaki farkların kişiselleştirmeye dayandığının varsayıldığını" ancak bunun doğru olmadığını savundu. Google'ın açıklamasına göre bu farklar, konum, saat gibi verilerden de oluşabiliyor ve araştırma, bu durumları tam anlamıyla hesaba katmıyor.

Okuyucu Yorumları