Google Arama'nın gizli özelliği: "Sizinle İlgili Sonuçlar"

Her ne kadar henüz ülkemizde desteklenmese de, Google'ın internetteki kişisel bilgilerinizi silmenizi sağlayan gizli bir özelliği var. "Sizinle İlgili Sonuçlar" ismine sahip olan bu çok bilinmeyen özellik, bakın nasıl çalışıyor...

Google Arama'nın gizli özelliği: "Sizinle İlgili Sonuçlar"

Eğer Google üzerinde adınızı, adresinizi veya telefon numaranızı aratırsanız, sizi şaşkınlığa düşürecek kadar fazla sonuçla karşılaşmanız sürpriz olmayacaktır. Neyse ki Google, kişisel bilgilerinizin yer aldığı bu sonuçları bulduğunda sizi uyaran ve bunları kaldırmanıza olanak tanıyan gizli bir özelliğe sahip.

Ne yazık ki bu özellik henüz Türkiye’de desteklenmiyor. Ama yine de Google'ın böyle bir özelliğe sahip olduğunu bilmek oldukça güzel.

Statista’nın bildirdiği üzere Google, arama pazarının yaklaşık %83’üne sahip ve Microsoft’un Bing’i, Yahoo veya DuckDuckGo gibi rakiplerinin çok ilerisinde yer alıyor. Bu, kişisel bilgilerinizi arayan biri olduğunda muhtemelen ilk önce Google’ı deneyecekleri anlamına geliyor.

Ancak Google’ın bilgilerinizi internetten kaldırmadığını ve sadece Google Arama’dan temizleyerek insanların bulmasını zorlaştırdığını belirtmekte fayda var.

Şu anda aşağıda belirttiğimiz adrese girdiğinizde, özelliğin ülkemizde henüz desteklenmediğine dair bir mesaj göreceksiniz. Ama eğer bir Avrupa ülkesindeyseniz, bu özelliği kullanmak için yapmanız gerekenler şu şekilde:

  • Öncelikle, Google’da oturum açtığınızdan emin olmanız gerekiyor.
  • Daha sonra Web tarayıcınızı açın ve myactivity.google.com/results-about-you yazın.
  • İncelenecek sonuçlar”ı seçin.
  • “Başlat”ı seçin ve iki kez “İleri”ye basın.
  • İsminiz, adresiniz, telefon numaranız, e-postanız dahil olmak üzere kişisel bilgilerinizi ekleyin. Bunların her biri için birden fazla giriş ekleyebilirsiniz.
  • Girdiğiniz bilgilerin doğruluğunu onaylayın.
  • Bir sonuç bulunduğunda nasıl bilgilendirilmek istediğinizi seçin. Bilgilendirme yöntemi olarak e-postayı, anında bildirimleri veya her ikisini de seçebilirsiniz.
  • Son olarak, “İnceliyoruz” yazan bir açılır pencere göreceksiniz.

Bundan sonra Google’dan bildirim gelmesini bekleyebilirsiniz. Bir bildirim aldığınızda, Google’ın bu sonucu Google Arama'dan kaldırmasını veya olduğu gibi bırakmasını tercih edebilirsiniz. Bu tercih size bırakılıyor.

Eğer bu adımlar sırasında herhangi bir hata yaptıysanız veya tekrar girip bilgileri düzenlemek istiyorsanız, “Hakkınızdaki Sonuçlar” sayfasına dönerek istediğiniz değişiklikleri yapabilirsiniz.