Google, artık Android cihazınıza Play Store dışından indirdiğiniz uygulamaları da tarayacak

Google, Android cihazları kötü amaçlı yazılımlardan korumak için Play Protect'i güçlendiriyor. Artık güvenilir olmayan kaynaklardan yüklenen APK dosyalarını da taranacak.

Google, artık Android cihazınıza Play Store dışından indirdiğiniz uygulamaları da tarayacak

Android, iOS'a göre daha açık bir sistem. Ancak bu durum bazı güvenlik endişelerini de beraberinde getiriyor. Google, Play Store'a pek çok güvenlik özelliği eklediğinden Play Store'daki uygulamalar çoğunlukla güvenli. Ancak, insanlar genellikle güvenilir olmayan kaynaklardan uygulama ve oyunları yükleyerek Android telefonlarına istenmeyen kötü amaçlı yazılım ve virüsler bulaştırıyor. İşte Google bu soruna bir çözüm getiriyor.

Google, Play Protect'i kod düzeyinde gerçek zamanlı uygulama taraması ile güncelliyor. Play Store gibi güvenilir kaynaklar dışından bir APK dosyası aracılığıyla bir uygulama yüklendiğinde, bu uygulama önce sinyalleri anlamak için tarayacak. Bu bilgiler daha sonra kod düzeyinde bir değerlendirme için Play Protect arka ucuna gönderilecek. Sistem, bilinen tehditlerin yanı sıra yeni ortaya çıkan tehditleri de tespit etmek üzere tasarlanmış.

Bir APK dosyası yüklemeye çalıştığınızda ekranda bir uyarı belirecek. Burada iki seçenek arasından seçim yapmanız gerekiyor: Uygulamayı Tara veya Uygulamayı Yükleme. Tarama tamamlandıktan sonra Google, uygulamanın neden yüklenmediğine dair bir neden de sunacak. Bu yeni güvenlik özelliği şu anda Hindistan'da kullanıma sunuluyor ve diğer ülkelerde de kademeli olarak yayınlanacak.

Google Play'in her gün 125 milyardan fazla uygulamayı taradığı ve riskli görüldüğünde uygulamayı tamamen devre dışı bırakabildiği belirtiliyor.