Google cep telefonu işine iyice girdi!

Şahin Ekşioğlu Mobile World Congress fuarında Google Phone'u inceledi!

İşte Google Android

11-14 Şubat arasında Barcelona'da gerçekleştirilen (ve halen süren) Mobile World Congress fuarının gözdelerinden biri de Google Phone'du! Görünen o ki Google'ın Microsoft'la rekabeti zaman geçtikçe farklı alanlarda kendini gösterecek.

Fakat her ne kadar Google, Google Phone ile piyasadaki ününü kullanarak bu konuda ses getirmeye çalışsa da gerçekte Google markalı telefon göremeyeceğiz raflarda. Aslına bakarsanız Google Phone, Android adlı açık kaynak kodlu bir işletim sistemi ve yazılım platformunu tanıtmak için ortada dolaşan bir mit. Dolayısıyla Google, donanım üreticiliğine soyunmak yerine Android'in geliştiricisi konumunda kalmayı tercih ediyor. En azından şimdilik.

Geliştiriciler için serbestçe kullanılabilen Android platformu, cep telefonlarına işlevsellik, genişletilebilirlik ve çoklu ortam özellikleri sağlarken maliyetlerin de düşük kalmasını amaçlıyor. Linux tabanlı bir işletim sistemi olan Android'in yazılım geliştirme kiti ücretsiz olduğu için 3. parti geliştiricilerde yoğun ilgi görmesi bekleniyor. Donanım cephesinde şu an için önde gelen yarı iletken üreticisi Texas Instruments'ten ciddi bir destek gören Android, arkasına aldığı rüzgara bakılırsa pazarın hakimi konumundaki Windows Mobile için ciddi bir rakip olabilir. Zira Motorola, Samsung ve LG gibi cep telefonu üreticilerinin Android'e sıcak baktığı söyleniyor. Tek problem Android kullanan cep telefonlarının 2009'un ikinci yarısına kadar ortalarda görünmeyecek olması.

Bu arada Google'ın telefonlara özel bir arama motoru için Nokia ile anlaştığı da gelen haberler arasında.

Okuyucu Yorumları