Google Chrome'u denemek isteyenler...

İlginç soruya ilginç cevap: Google'ın merakla beklenen Chrome OS'u gerçekten merakla bekleniyor mu?

Chrome OS'tan ilk sinyaller!

Google Chrome işletim sisteminin ortaya çıkmasına daha bir yıl var. Bu gizemli işletim sisteminin ve Windows rakibinin çıkışını özellikle de Linux kullanıcıları heyecanla bekliyor; ama merak eden kitle daha büyük.

Yabancı bilişim basınında yapılan anketlerden birinde Google'ın işletim sistemini merak edenleri oranı ortaya kondu. Toplam 2300 oyluk mütevazı ankette yüzde 35'lik bir kitle Windows 7'den sonra başka bir işletim sistemine ilgi duymuyor. Yüzde 16'lık bir dilim Mac OS X'ten memnun ve yüzde 10'lük bir kesim de Chrome OS ile pek ilgilenmiyor. Muazzam bir yüzde 22'lik dilim ise çıkar çıkmaz Chrome OS'u indireceğini söylüyor.

Snow Leopard ve Windows 7 gibi iki güçlü işletim sisteminden sonra Chrome'un bu derece ilgi çekebilmesi büyük bir başarı. Chrome OS hakkında bilgilerin ne kadar kısıtlı olduğunu da bu hesaba dahil etmek gerekiyor. Ancak elbette bu bilgiler kısıtlı olduğu için de meraklı ve keşfetmeyi seven bilgisayar kullanıcılarının bu Linux sürümüne ilgisi güçleniyor.

Peki bu anket neyi yansıtıyor?

Peki bu anket neyi yansıtıyor?
İnternette dolaşan Chrome OS maketlerinden biri

Bulut bilgi işlem sistemine yönelen Chrome OS'u netbooklar üzerinde görmek isteyenler yüzde 14 civarında. Google'ın açıklaması da ilk başlarda odak noktalarının düşük sistem kaynaklarına sahip bilgisayarlar olacağını gösteriyor.

Oldukça ilginç bir anket olmasına karşın, teknoloji sitelerinde düzenlenen anketlerin, daha meraklı ve ilgili bir okur kitlesine hitap ettiğini ve yeniliklere açık olduğunu da hatırlamak gerekiyor. Yani bu anketin sonuçları sıradan ev kullanıcılarına genelleme yapmak için ne kadar uygun, emin olmak zor.

Chrome OS'un bir yıl sonraki çıkışının Windows 7'nin Service Pack 1 dönemine, yani daha da gelişmiş bir evresine denk geleceğini de göz önüne almak gerekiyor. Chrome OS'un avantajları ise Google'ın online hizmetlerine entegre bir şekilde hizmet sunacak olması. Chrome OS, Google'ın vaat ettiği gibi olursa özellikle netbooklarda sert bir rekabet yaşanabilir.

Okuyucu Yorumları