Google, Chrome'un Gizli modundan topladığı tarama verilerini siliyor

Chrome tarayıcısının Gizli modda kullanıcıların verilerini izlediği ve topladığı için açılan dava neticesinde Google, toplanan milyarlarca veri kaydını silmeyi kabul etti.

Google, Chrome'un Gizli modundan topladığı tarama verilerini siliyor

Google, 2020 yılında Chrome tarayıcısının Gizli modunda bile verileri izlediği ve topladığı konusunda suçlanarak dava edilmişti. Ve şimdi şirket, yeni yaptığı açıklama ile özel tarama oturumlarından toplanan milyarlarca veri kaydını silmeyi ve düzeltmeyi kabul etti.

Brown v. Google davasında önerilen uzlaşmaya göre, veri yığınlarının silinmesi birkaç şartın sadece bir tanesi. İleriye dönük olarak Google, Gizlilik Politikasını güncelleyerek ve bir kısmı şimdiden uygulanmış olan Gizli mod açılış ekranında şirketin özel tarama verilerini topladığını daha açık hale getirmek için beyanlarını yeniden düzenleyecek.

Diğer uzlaşmalar arasında Chrome'un Gizli modda üçüncü taraf çerezlerini varsayılan olarak engellemesi ve kullanıcılar tarafından ortaya çıkarılan özel tarama tespit öğelerinin silinmesi yer alıyor. Son Verizon anlaşmasının aksine, Chrome kullanıcıları doğrudan Google'dan bir tazminat alma hakkına sahip değil, ancak mağdurlar bireysel olarak Google'a tazminat davası açma hakkına sahipler.

Uzlaşma dilekçesinde ayrıca tazminat değerinin 5 milyar doların üzerinde olduğu belirtiliyor. Chrome kullanıcıları herhangi bir ödeme çeki almayacak olsalar da Google'ın uzlaşma sonucunda sileceği kullanıcı verileri muhtemelen şirket için büyük bir değer taşıyor.

Google sözcüsü José Castañeda yaptığı açıklamada "Her zaman haksız olduğuna inandığımız bu davayı çözüme kavuşturmaktan memnuniyet duyuyoruz. Hiçbir zaman bir bireyle ilişkilendirilmemiş ve kişiselleştirme için kullanılmamış eski teknik verileri silmekten mutluluk duyuyoruz" dedi.