Google, en iyi süper bilgisayarların 47 yılda yapacağı hesaplamaları anında yapabilen bir kuantum bilgisayar geliştirdi

Google 2019'da rakiplerinden önce 'kuantum üstünlüğü' elde ettiğini iddia etti. Ancak o dönemde bu büyük iddia IBM'in de aralarında bulunduğu rakipleri tarafından şüpheyle karşılandı. Şimdi ise, geliştirilen yeni bir cihaz mevcut süper bilgisayarların kapasitesinin çok ötesinde gibi görünüyor.

Süper bilgisayarların 47 yılda yapabildiğini anında yapan bilgisayar

Uzmanlar önümüzdeki birkaç on yıl içinde kuantum bilgisayarların masalarımızdaki 'klasik' bilgisayarların yerini alacağını ve hayatımızda devrim yaratacağını düşünüyor. Kuantum fiziğinin garip etkilerini kullanarak makine öğrenimini hızlandırabilecekleri, iklim değişikliğini çözebilecekleri ve yeni ilaçlar keşfedebilecekleri düşünülüyor.

Google da, 'kuantum üstünlüğüne' ulaşarak, söz konusu cihazı üretme yolunda önemli bir kilometre taşına ulaştığını iddia ediyor. Teknoloji devi, bugün var olan en hızlı bilgisayarın bile 47 yılda yapabileceği hesaplamaları anında yapabilen bir kuantum bilgisayar geliştirdiğini söylüyor.

Google 2019'da da kuantum üstünlüğüne ulaştığını söylemişti, ancak o zaman bu iddia rakipleri tarafından sorgulanmıştı.

Rakip IBM, Google'ın Sycamore kuantum bilgisayarının gerçekleştirebildiği görevin özellikle zor bir görev olmadığına ve teknik olarak daha yavaş da olsa klasik bir makine tarafından yapılabileceğine dikkat çekmişti. Dört yıl sonra ise Google araştırmacıları, klasik makinelerin ötesinde yeteneklere sahip daha güçlü bir makine geliştirdiklerini iddia ediyor.

Kuantum teknolojisi, bilgi işlemeyi büyük ölçüde hızlandırmak için kuantum fiziğinin şaşırtıcı etkilerinden yararlanıyor ve bu da Dünya üzerindeki en güçlü bilgisayarı ortaya çıkarabilir. Bugün var olan en hızlı bilgisayarlar bile kuantum bilgisayarların potansiyeline erişemiyor.

Google'a göre Sycamore kuantum işlemcisinin en yeni versiyonu, 53 kübite sahip önceki Sycamore versiyonundan daha fazlasını, 70 kübiti çalıştırıyor. Bir kuantum işlemcisinin 70 kübite sahip olması, 70 kuantum bitlik bilgiyi depolayabileceği ve işleyebileceği anlamına geliyor ki bu, ne kadar hızlı ya da yavaş olursa olsun, klasik bir bilgisayar için imkansız.

Bu güç artışını bir perspektife oturtmak gerekirse, ekibin söylediğine göre Frontier'in Google'ın 53-qubitlik bilgisayarının hesaplamalarını eşleştirmesi sadece 6,18 saniye, ancak en sonuncusunu eşleştirmesi 47,2 yıl alıyor.

IBM henüz Google'ın yeni çalışması hakkında yorum yapmadı ancak Cambridge merkezli kuantum şirketi Riverlane'in CEO'su Steve Brierley Telegraph'a yaptığı açıklamada, Google'ın yeni çalışmasının 'önemli bir kilometre taşı' olduğunu söyledi.

Ancak Sussex Üniversitesi İyon Kuantum Teknolojisi grubundan Sebastian Weidt, 2019'daki eleştirilerin çoğunu yineledi. Google'ın kuantum ile yararlı bir sorunu çözdüğünü henüz kanıtlayamadığını dile getirdi.

Sonuçta amaç, halk tarafından satın alınabilecek 'ticari' bir kuantum bilgisayarı inşa etmek. Bu hedefe en az 10-20 yıl daha olduğu için, firmalar şimdilik araştırma ve geliştirme aşamasında olan 'deneysel' kuantum bilgisayarlar üretiyor.

Fakat IBM, işletmelerin ve araştırmacıların kullanabileceği Q System One adlı bir kuantum makinesi geliştirdi bile. Bu makine 2019'da ortaya çıktıktan sonra eleştirmenler makinenin yalnızca 20 kübite sahip olduğunu ve kuantum üstünlüğüne ulaşacak kadar güçlü olmadığını belirtmişti.