Google Gemini'a kardeş geldi: Google Gemma tanıtıldı

Google'ın yeni açık kaynaklı yapay zeka modeli Gemma tanıtıldı. Gemma, geliştiricilerin yapay zekayı sorumlu bir şekilde oluşturmalarına yardımcı olacak. İşte detaylar...

Google Gemini'a kardeş geldi: Google Gemma tanıtıldı

Google, Gemini yapay zeka modellerini oluşturmak için kullandığı teknolojinin aynısını kullanarak oluşturduğu Gemma adlı yeni bir yapay zeka modeli daha tanıttı.

Şirket, Gemma'nın açık kaynak olduğu için topluluğa katkısı olacağını ve geliştiricilere sorumlu bir şekilde yapay zeka oluşturmalarında yardımcı olacağını düşünüyor. Bu nedenle Gemma ile birlikte Sorumlu Üretken Yapay Zeka Araç Seti'ni de tanıttı. Bu araç, bir hata ayıklama aracının yanı sıra Google'ın tecrübelerine dayanan yapay zeka geliştirme için en iyi uygulamaları içeren bir kılavuz da içeriyor.

Şirket, Gemma'yı Gemma 2B ve Gemma 7B olmak üzere iki farklı boyutta kullanıma sundu; bunların her ikisi de önceden eğitilmiş ve talimatlara göre ayarlanmış varyantlarla geliyor ve doğrudan bir geliştiricinin dizüstü veya masaüstü bilgisayarında çalışacak kadar hafif. Google, Gemma'nın bazı önemli benchmark testlerinde çok daha büyük modelleri geride bıraktığını ve her iki model boyutunun da piyasadaki diğer açık modellerden daha iyi performans gösterdiğini söylüyor.

Gemma modelleri güçlü olmalarının yanı sıra güvenli olacak şekilde eğitilmiş durumda. Google, modelleri eğitmek için kullandığı verilerden kişisel bilgileri çıkarmak için otomatik teknikler kullandığını ve Gemma'nın talimatlara göre ayarlanmış varyantlarının sorumlu davranışlar göstermesini sağlamak için insan geri bildirimlerine dayalı takviye öğrenimini kullandığını belirtiyor. Şirketler ve bağımsız geliştiriciler, mevcut olan açık modellerden hiçbirinin oluşturmak istedikleri şey için yeterince güçlü olmaması durumunda, yapay zeka destekli uygulamalar oluşturmak için Gemma'yı kullanabilirler.

Google'ın gelecekte daha da çeşitli uygulamalara yönelik daha da fazla Gemma çeşidi sunma planları var. Bununla birlikte, şu anda modellerle çalışmaya başlamak isteyenler, veri bilimi platformu Kaggle veya Google Cloud aracılığıyla modellere erişebiliyor.