Google, haber makaleleri oluşturmaya yardımcı olacak, Genesis isimli yeni bir yapay zeka aracını test ediyor

Google, özellikle gazetecilerin işini kolaylaştırmayı amaçlayan yeni yapay zeka aracı Genesis'i test ediyor. Peki, Genesis tam olarak ne yapacak?

Google'dan yeni bir yapay zeka aracı daha geliyor: Google Genesis

Google’ın haber makaleleri oluşturabilen bir yapay zeka aracını test ettiği bildirildi. Genesis adı verilen araç hala geliştirme aşamasında ve potansiyel olarak haberlerin oluşturulma biçiminde devrim yaratabilir.

Genesis, haber metni oluşturmak için güncel olayların ayrıntılarını ve diğer bilgileri kullanıyor. Gazetecilerin makale yazmalarına yardımcı olmak için Genesis’i kullanabileceği, düzenleme gibi diğer görevlere odaklanma şansı bulabileceği söyleniyor.

NY Times'ın haberine göre Google, Genesis’i The New York Times, The Wall Street Journal ve The Washington Post gibi birçok büyük haber kuruluşuna sundu. Genesis’in geleneksel gazetecilik maliyetinin çok altında “yüksek kaliteli, gerçeklere dayanan haber makaleleri” üretebileceği belirtiliyor.

Google sözcüsü Jenn Crider, yaptığı açıklamada şu cümleleri kurdu: “Haber yayıncılarıyla, özellikle de küçük yayıncılarla iş birliği içinde, gazetecilere çalışmalarında yardımcı olacak yapay zeka özellikli araçlar sağlama potansiyeline sahip fikirleri keşfetmenin ilk aşamalarındayız. Örneğin, AI özellikli araçlar, gazetecilere başlık seçenekleri veya farklı yazı stilleri konusunda yardımcı olabilir. Amacımız, gazetecilere bu gelişen teknolojileri işlerini ve üretkenliklerini artıracak şekilde kullanma seçeneği sunmaktır.

Ancak, yapay zekanın gazetecilikte kullanımına ilişkin bazı endişeler de bulunuyor. Bazı insanlar, Genesis’in gazetecilik işlerinde otomasyonuna yol açabileceğinden ve yanlış bilgi yaymak için de kullanılabileceğinden endişeleniyor.

Google’ın Genesis’i sorumlu bir şekilde kullanmaya kararlı olduğu belirtiliyor. Genesis, insan gazetecilerin yerini almak için değil, onları desteklemek için kullanılacak. Ayrıca yeni AI, diğer tüm haber makaleleriyle aynı içerik standartlarına tabi olacak.

Daha önce, Google’ın reklamlar ve müşteri hizmetleri için de üretken AI kullanacağı bildirilmişti. Şirket, reklamları otomatikleştirmek için üretiken yapay zeka kullanmayı planlıyor.

Genesis AI halen test aşamasında ve henüz resmi bir çıkış tarihi açıklanmış değil. Bu teknolojinin gazeteciliğin geleceğini nasıl etkileyeceğini söylemek içinse henüz çok erken.