Google Haritalar'a yepyeni özellikler geliyor

Google, Dünya Günü öncesinde Google Haritalar ve Arama uygulamalarına sürdürülebilir özellikler getireceğini duyurdu. İşte gelecek özelliklerin tamamı...

 Google Haritalar'a yepyeni özellikler geliyor

Dünyanın karşı karşıya olduğu çevresel tehditlere dikkati çekmek; çevre ve iklim değişikliği sorunları hakkında farkındalığı artırmak amacıyla her sene 22 Nisan'da kutlanan Dünya Günü öncesinde Google, Google Haritalar ve Arama uygulamalarına seyahatleri daha sürdürülebilir hale getirecek bazı yeni özellikler ekleyeceğini duyurdu.

Google, seyahat edenlerin Haritalar ve Arama uygulamalarında araç kullanmak yerine farklı alternatifleri kullanmalarını kolaylaştırmayı planlıyor. Buna göre Haritalar, alternatif toplu taşıma alternatifleri önerecek ve doğrudan Google Arama'da tren ve otobüsler hakkında bilgi verecek.

Google ayrıca elektrikli araçlar için şarj istasyonu bilgilerini görüntüleme biçiminde de iyileştirmeler yaptığını açıkladı. Şirket, yeni bir bölgede bir elektrikli araç şarj cihazını kullanıcıların kolayca bulabilmesi için incelemeleri özetleyen yapay zekaya güvenecek. Ayrıca yol boyunca şarj istasyonları önerirken birden fazla noktayı kapsayan yolculukları da hesaba katacak.

Tren ve diğer ulaşım önerileri

Şu anda araba kullanmak yerine toplu taşıma seçenekleriyle iki nokta arasında seyahat etmek için Google Haritalar zaten kullanılabiliyor. Bunun için tek yapmak gereken rotayı ayarlarken doğru menü seçeneğini işaretlemek. Ancak Google artık aşağıda görüldüğü üzere toplu taşıma yol tariflerini ve yürüme rotalarını doğrudan sürüş moduna dahil edecek.

Tren ve diğer ulaşım önerileri, yalnızca seyahat süreleri uygun ve pratik olduğunda öne çıkacak. Ancak ne yazık ki bu özellik başlangıçta yalnızca Amsterdam, Barselona, Londra, Montreal, Paris, Roma ve Sidney dahil olmak üzere 15 şehirde hizmete sunulacak.

Bununla birlikte toplu taşımayı diğer alternatiflere tercih edenler için Google Arama'da hizmete sunulacak bir başka özellik daha var. Artık "İstanbul'dan Ankara'ya tren" gibi aramalar yapıldığında, ilgili rezervasyon seçeneklerine bağlantılarla birlikte sefer saatleri ve bilet fiyatlarına ulaşılabilecek. Ek olarak bu özellik otobüs aramalarını da destekleyecek.

Bu yeni Arama özelliği, yukarıdaki Google Haritalar önerilerinden daha kapsamlı bir şekilde kullanıma sunulacak. Google, 38 ülkede trenler için Arama desteğini kullanıma sunarken, uzun mesafeli otobüs güzergahları ise 15 ülkede kullanıma sunulacak. Tren desteği de önümüzdeki aylarda Google Uçuşlar'a gelecek, bu sayede varış noktasına uçmak yerine daha sürdürülebilir alternatifler bulunabilecek.

Geliştirilmiş elektrikli araç şarj deneyimi

Bir diğer yeni eklenen özellikle birlikte, Google daha önce gitmediğiniz yerlerde elektrikli araç şarj istasyonlarını bulmanızı kolaylaştıracak. Zira Google, çevreyi daha hızlı tanıyabilmeniz için kullanıcı tarafından oluşturulan yorumlardan ayrıntılı bilgileri toplamak ve özetlemek için yapay zeka kullanacak.

Aşağıdaki resimde görebileceğiniz gibi, Google Haritalar bir şarj cihazına yaklaştığınızı bildirecek ve nerede bulabileceğiniz konusunda size ayrıntılı bilgi verecek.

Google'ın entegre olarak geldiği elektrikli araçlar ise şarjla ilgili başka bir özelliğe sahip olan ilk araçlar olacak. Google Haritalar, şarj hızı bilgileri ve gerçek zamanlı bağlantı noktası kullanılabilirliği ile birlikte yakındaki şarj cihazlarını harita üzerinde gösterebilecek. Dahası, Google'ın yüklü geldiği araçlar artık birden fazla durak içeren yolculuklar için Google Haritalar'da elektrikli araç şarj istasyonları önerebilecek.

Son olarak, Google'ın seyahat arama portalı yeni bir elektrikli araç filtresine kavuşuyor. Bu sayede yakınlarda şarj istasyonu bulunan otelleri seçebilmek mümkün olacak.