Google kendi tasarladığı ilk kampüsünü Kaliforniya'da açıyor: Yeni kampüs, net sıfır su kaybını hedefliyor!

Google'ın kendi tasarımı olan ilk kampüsü, Kaliforniya'da açılıyor. Bu kampüs sadece tasarımıyla değil, sunduğu olanaklar ve özel enerji üretim tekniği ile de dikkat çekici.

Google'ın tamamen kendi tasarladığı büyüleyici kampüsü hazır

Google, Kaliforniya'da tamamen su ile üretilecek elektriği kullanan, net su pozitif bir kampüs açtı. Arama devi Salı günü yaptığı bir blog yazısında ayrıca, bu kampüsün şirketin kendi tasarladığı ilk tesis olduğunu söyledi.

Şirket, California, Bay View'de bulunan yeni kampüsün Kuzey Amerika'daki en büyük jeotermal kurulumuna sahip olduğunu söylüyor. Jeotermal sistem tesisin ısıtılması ve soğutulması görevlerini üstleniyor. Şirket, tasarımın yılda yaklaşık 20.000.000 litre veya geleneksel bir sistem tarafından sıcaklığı düzenlemek için kullanılacak suyun %90'ı kadar tasarruf sağlayacağını tahmin ediyor.

Kampüs, sert kenarları olan ve Google'ın "ejderha ölçeğinde güneş kabuğu" olarak adlandırdığı bir modelde aşağıya doğru eğimli, etkileyici bir güneş paneli çatısına sahip. Şirket, yakındaki bir rüzgar çiftliği ile birlikte güneş çatısının, kampüse zamanın %90'ında karbonsuz güç sağlayacağını söylüyor.

Bay View kampüsü, yeni tesislerin doğa ile mimariyi daha eksiksiz bir şekilde bütünleştirdiği daha büyük bir Silikon Vadisi trendinin bir parçası olarak karşımıza çıkıyor. Microsoft'un yeni Silikon Vadisi Kampüsü ve Apple'ın yaklaşan Austin kampüsü benzer tasarım tekniklerini kullanıyor. Facebook ise, 2018'de Menlo Park kampüsünü, yeşillikler ve büyük sekoya ağaçları içeren Frank Gehry tasarımı bir ofisi içerecek şekilde genişletti.

Google'ın Mountain View'deki genel merkezine yaklaşık iki kilometre uzaklıktaki Bay View kampüsü, içme suyu dışındaki her şey için geri dönüştürülmüş su ve yağmur suyu kullanacak. Toplanan su, soğutma kuleleri, tuvaletler ve sulama için kullanılacak. Google'ın hedefi, 2030 yılına kadar ihtiyaç duyulan suyun %120'sini yenilenebilir kaynaklardan toplamak.

Yeni kampüs, Google'ın kısa bir süre önce açılan Manhattan kampüsünün arkasındaki "biyofilik tasarım" felsefesinden ilham alıyor. Bu tür tasarımlar, doğal dünyayı modern yapı yöntemleriyle harmanlayarak yeşil alanlar, doğal ışık ve doğal malzemelerle sonuçlanıyor.

Google, Bay View'deki her masanın dış mekan manzarasına sahip olacağını söylüyor. Ayrıca, tipik sistemlerin genellikle %20 ila %30 dış hava kullanmasına rağmen havalandırma sisteminin %100 dış hava kullandığını belirtiyor.

Kampüsün alt katı, insanların birlikte zaman geçirmesi için bir toplanma alanı olarak hizmet ediyor. Üst kat, avlularla ayrılmış "daha küçük mahalleleri" andıracak şekilde tasarlanmış.

Kampüsteki diğer olanaklar arasında yedi kafeye sahip iki mutfak ve ıslak çayırlar, ormanlık alanlar ve bataklık dahil 17 dönümden fazla doğal alan yer alıyor.