Google Pixel C tablet testte!

Google'ın en yeni tableti Pixel C, piyasadaki en iyi Android'li tablet mi? Cevap testimizde!

Google Pixel C testte!

Pixel C, Nexus 5X ve 6P ile aynı etkinlikte tanıtıldığından, ilk bakışta tablet hakkında çok şey öğrenememiştik. Google'ın böyle davranmış olması şaşırtıcı, çünkü Pixel C üst düzey, iyi bir tablet.

Bizzat Google tarafından tasarlanıp üretilmiş olması bakımından Pixel C, Google için yepyeni bir girişim. Nexus markasıyla gelen önceki "Google" tabletleri, aslında Asus ve HTC tarafından üretiliyordu. Bu defasında ise karşımızda Google'ın her özelliğinde kontrol sahibi olduğu, Android 6.0'lı bir tablet var.

10,2 inç ekran boyutuna sahip, kaliteli malzemeden üretilmiş Pixel C, Nexus tabletlerle Chromebook Pixel laptop arasında köprü vazifesini üstleniyor. Yani rakipleri arasında Samsung Galaxy Tab S2, Sony Xperia Z4 Tablet ve iPad Air 2 var.

Ancak Pixel C'nin küçük bir ekstrası da var. Google'ın sunduğu klavye dock'u, Pixel C'yi standart Android'li bir tabletten melez bir laptop'a dönüştürüyor. Bu da tabletin bir anda Microsoft Surface Pro 4 ve iPad Pro'ya rakip olmasına yola açıyor.

Peki Apple'ın hakimiyet kurduğu bir alanda Google, gerçekten kendini gösterebilecek bir Pixel C üretmeyi başardı mı? Firmanın bunu bütün gücüyle denediğini gördük.

Tasarım

Tasarım

Anotlanmış alüminyum gövdeye sahip Pixel C'ye dokunduğunuz anda pahalı bir teknolojiye dokunduğunuzu anlıyorsunuz. Bununla birlikte tablette stil ve hafiflik bir arada bulunmuyor. 517 gramlık tablet, 437 gram ağırlığındaki iPad Air 2'den fark edilir derecede daha ağır. Ancak iPad Air 2, 242 x 179 x 7mm ölçülerindeki Pixel C'den daha dar ve ince.

Pixel C'nin çerçevesinin çok ince olduğu söylenemez. Fiziksel home düğmesi de bulunmayan tablet, biraz daha küçük olabilirdi ancak sanırız Google, bu teknolojiyi sığdıracak bir alana ihtiyaç duydu. Google'ın en yeni telefon ikilisinde bulunan parmak izi tarayıcısı, Pixel C'de yok - bu da bize küçük bir eksiklik gibi geldi.

Google Pixel C tablet testte!

Pixel C'yi yatay olarak tuttuğunuzda güç/kilit düğmesi, üst tarafta, solda kalıyor. Ses düğmesi ise solda, yukarıda yer alıyor. USB-C portu, cihazın altında bulunuyor. Bu port, Pixel C ile PC'niz arasında veri transferine izin verdiği gibi, telefonunuzu ve diğer cihazlarınızı şarj etmeye de yarıyor.

Tabletin iki yanında bulunan hoparlörler, stereo ses sunuyor. Sağdaki 3,5mm'lik kulaklık girişi, cihazın yanlarındaki işlevlerin sonuncusu.

Google Pixel C tablet testte!

Arka tarafa baktığımızda 8 megapiksellik kamerayı ve Google'ın simgeleşen dört renginden oluşan ışıklı çizgiyi görüyoruz. Bu çizgi, Google'ın Apple'ın Macbook'larda kullandığı ışıklı Apple logosuna verdiği bir cevap olsa gerek. Apple'a ek olarak bu çizgi, yalnızca Google'ın reklamını yapmakla kalmıyor, üzerine çift dokunarak Pixel C'nin ne kadar pilinin kaldığını anlayabiliyorsunuz. Bunu cihaz kapalıyken bile yapabiliyorsunuz.

Tabletin düz kenarları, onu elde çok rahat tutamayacağınız anlamına geliyor. Yani Pixel C, uzun süre elinizde tutacağınız tabletlerden pek değil.

Düğmelerin konumu, arkadaki ışıklı çizgi, tabletin daha çok yatay kullanılacağının işaretini veriyor. Ancak Pixel C'yi dikey modda da kullanabiliyorsunuz. Hatta web'de dolaşma gibi bazı aktivitelerde dikey mod, daha iyi.

Tasarımı göze hoş görünse de Pixel C'nin iPad Air 2'nin tasarımının eline su dökemediğini düşünüyoruz. Apple'ın amiral gemisi tableti, hem elde tutuş hissiyatı olarak daha iyi, hem daha ince, hem de daha hafif. Yine de biz, Pixel C'nin tasarımını çok beğendik.

İyi bir ekran ve akıllıca üretilmiş klavye

İyi bir ekran ve akıllıca üretilmiş klavye

Göz alıcı ekran

10,2 inç'lik bir ekrana sahip Pixel C'nin çözünürlüğü 2560 x 1800. Bu, ise 308ppi piksel yoğunluğuna tekabül ediyor. Yoğunluk açısından iPad Air 2 (264ppi) ve Nexus 9'u (281ppi) geride bırakan Pixel C'nin adında piksel olmasının bir nedeni var; o da netlikte adeta rakip tanımayan ekranı.

Pixel C'nin ekranı, DisplayMate'in testlerine göre önde gelen diğer tabletlerden yüzde 25 daha parlak. 500 nit'e ulaşabilen tablet, dışarıda daha iyi görünüyor.

Akıllı klavye

Akıllı klavye

Ek bir ücret karşılığında (yurtdışı fiyatı 149 dolar) Pixel C'nizi tam boyutlu bir klavyeyle donatabiliyorsunuz. Google'ın tasarladığı klavyenin en güzel yanı, bilgisayarınızla otomatik olarak eşleşmesi ve onu ne zaman takıp, çıkardığınızı bilmesi. Bluetooth açık oldukça hiçbir şey yapmanıza gerek yok.

Google Pixel C tablet testte!

Klavye, tabletle kuvvetli bir mıknatısla birleştiğinden mandallarla ve pinlerle uğraşmanıza gerek yok. Klavye bağlantının sağlamlığı bizi de şaşırttı. Klavye, Pixel C'yi kullanmadığınız zaman koruyucu bir kılıf görevini üstleniyor. Pixel C'yi tablet olarak kullanmak isterseniz, klavyeyi arka tarafa yapıştırarak saklayabiliyorsunuz. Ancak bu durumda tabletin ağırlığı artıyor ve tutması zorlaşıyor.

Tablet, klavyeye takılıyken kablosuz olarak şarj ediliyor; dolayısıyla Pixel C'yi kullanırken klavyenizin pili hiç bitmiyor. Tuşların hissiyatı doğal olsa da 1,4mm'lik gidiş geliş mesafeleri biraz yüzeysel kalıyor. Klavye yazı yazmak isteyenler için gayet iyi, ancak sıkça dokunmatik ekranı kullanmanız gerekiyor ve bu durum, deneyimi biraz etkiliyor. Space tuşunun sağındaki üç nokta tuşuna bastığınızda ekrana sembollerden oluşan bir menü geliyor. Bu menüden seçim yapmak için ekrana dokunmanız gerekiyor.

Bu durum başınıza geldiğinde bir laptop değil, tablet kullandığınızı hatırlamış oluyorsunuz. Bizce uygulamalardan hızla çıkabilmek için klavyede bir home düğmesine de yer verilebilirdi.

Google Pixel C tablet testte!

Tableti klavyesiyle kucağınızda rahatça kullanabiliyorsunuz, bu diğer klavye dock'larında her zaman yapamadığınız bir şey. Ancak normal bir klavyeye kıyasla aynı hızda yazmadığımızı gördük.

Google Pixel C tablet testte!

Klavyenin bir başka eksisi, tableti dikey modda kullanmanıza izin vermemesi. Çoğu kullanıcı bunu sorun yapmayacak olsa da, Sony Xperia Z4 Tablet'in böyle bir yeteneğinin olduğunu biliyoruz.

Pixel C'nin klavyesi Apple'ın iPad Pro için sunduğu klavyeden daha ucuz, ancak Apple'ın klavyesindeki bazı özelliklerin daha iyi olduğunu söyleyebiliriz.

Android Marshmallow deneyimi

Android Marshmallow deneyimi

Google, Pixel C'nin Android Marshmallow için yapıldığını söylüyor. Bunun anlamı, dışardan herhangi bir üreticinin müdahalesi olmadan, en saf Android deneyiminin sunulduğu. Pixel C, Android 6.0.1 ile geliyor, yani Android'in son sürümünü sunmak bakımından Nexus'ların gerisinde kalmıyor. Bu, Pixel C'nin Android güncellemelerini Nexus'lar gibi hızla alacağı anlamını da taşıyor.

Marshmallow'un en önemli özelliklerinden bir tanesi, cihaz bekleme konumundayken pil ömrünü uzatan Doze işleviydi. Google'a göre Doze sayesinde Pixel C'nin pil ömrü, 10 saate kadar uzayabiliyor. Pil konusunda daha sonra tekrar değineceğiz.

Google Pixel C tablet testte!

Geliştirilmiş ses desteği, Google Now ile daha rahat iletişime geçebilmeniz anlamına geliyor. Yeni Now on Tap işlevi ise ekrandaki içeriğe yönelik ek bilgileri önünüze getiriyor. Örneğin Star Wars ile ilgili bir web sayfasındaysanız, Now on Top bunu fark ediyor ve filmle ilgili bilgileri size gösteriyor. Now on Top'ı çağırmak için parmağınızı home düğmesinden yukarıya doğru sürüklemeniz yeterli oluyor.

Android arayüzünün başaramadığı şey ise iPad Pro veya Surface Pro 4'e rakip olabilecek işlevselliği sunmak. Bu iki tabletin laptop'ların yerine geçme potansiyeli var, ancak Android için aynısını söylemek zor.

Teknik özellikler

Teknik özellikler

Google, Pixel C'nin en çok ekranı, işlem gücü ve pili üzerinde durmuş. Cihazda microSD kart slotu bulunmasa da, 16GB'lık bir modelin olmaması sevindirici. Pixel C'nin 32GB ve 64GB'lık modelleri bulunuyor.

Stereo hoparlörlerle gelen tabletin dört mikrofonu, Google Now'a komut verirken ve sesli görüşmelerde daha iyi duyulmanızı sağlıyor. Pixel C'den 3G veya LTE bağlantısı bekleyenler biraz üzülecek çünkü Google, sadece Wi-Fi modeli sunuyor. Cihazın ön yüzünde 2MP'lik, arka yüzünde ise 8MP'lik kameralar bulunuyor.

Az önce de bahsettiğimiz gibi Pixel C, Android 6.0 Marshmallow ile geliyor. Bu, Play Store'a ulaşabileceğiniz ve işe bir dizi Google uygulamasıyla başladığınız anlamına geliyor. Sorun ise Android'in iOS'a rakip olacak tablet uygulaması çeşitliliğini sunmaması. Bazı uygulamaları açtığınızda (örneğin Spotify) karşınızda tabletler için optimize edilmemiş telefon uygulamasının durduğunu görüyorsunuz.

Bu tür uygulamaları sorunsuzca kullanabiliyorsunuz, ancak hem biraz çirkin görünüyorlar, hem de deneyimi olumsuz etkiliyorlar.

Hoşumuza giden bir detay ise ekranın altındaki gezinti düğmelerinin ortada değil, ekranın kenara yakın gösterilmesi oldu.

Performans

Performans

Pixel C'nin gücü dört çekirdekli Nvidia Tegra X1 işlemciden geliyor. 64-bit mimariye sahip bu işlemci, 3GB RAM ile destekleniyor. Tablet kağıt üzerinde iPad Air 2 ve Nexus 9'dan daha kuvvetli, ancak teknik olarak sekiz çekirdekli Galaxy Tab S2 ve Sony Xperia Z4 Tablet, yoğun işler için daha yüksek kapasiteye sahipler.

Ancak Pixel C, Geekbench 3 çoklu çekirdek testimizde aldığı 4449 puanla Nexus 9, Sony ve Samsung'un tabletlerinden daha güçlü olduğunu, iPad Air 2'yle ise hemen hemen aynı seviyede olduğunu gösterdi.

Tabletin gayet akıcı olan arayüzünde önemli bir takılmaya rastlamadık. Uygulamalar genellikle hızlı açılırken Real Racing 3 ve Asphalt 8 Airborne gibi oyunlarda yavaşlamanın eseri yoktu. Bununla birlikte bir tabletteki en akıcı deneyimin Pixel C'de olduğunu söyleyemeyiz. Her dokunmanızda daha hızlı bir tepki için sanki biraz daha optimizasyona ihtiyaç var.

Bu arada tablet oyun oynadığınız sırada biraz ısınabiliyor. Elinizi yakacak seviyeye gelmese de bu durum size biraz rahatsızlık verebilir. Klavyeyle oyun oynamak istediğinizde, klavyenizin bazı oyunlarda desteklendiğini görüyorsunuz. Asphalt 8 Airborne bu oyunlardan bir tanesi. Buna karşın her oyunun Pixel C'nin ekranı için optimize edilmediğini, bu yüzden pikselli görünebildiğini tecrübe ettik. Bu durum tabletten çok geliştiricileri ilgilendirdiğinden, geliştiricilerin uygulamalarını ve oyunlarını yüksek çözünürlükler için yakın bir gelecekte güncellemelerini umuyoruz.

Pil ömrü, kamera, sonuç

Pil ömrü, kamera, sonuç

Pil ömrü

Google, Pixel C'nin tek şarjla 10 saat ayakta kalabildiğini söylüyor ancak bu, elbette tableti nasıl kullandığınıza bağlı. Tableti test ettiğimiz süre boyunca pil ömrünün güçlü olduğunu gördük. Oyunlar ve video izleme gibi belirli işlemler tabi ki pilin daha hızlı tükenmesine neden oldu.

10 saatlik pil ömrüne ulaşmak istiyorsanız, parlaklığı biraz kısmanız ve daha az video izlemeniz gerekiyor. Tableti en çok web'de gezinmek, epostalarınızı okumak ve sosyal medyada dolaşmak için kullanıyorsanız, Pixel C'den rahatça 8 saat pil ömrü elde edebileceksiniz.

Tablet, hızlı şarj cihazıyla geldiğinden piliniz azaldığında onu hızla şarj edebilirsiniz.

Kamera

Google Pixel C'nin önünde ve arkasında kamera var ancak bu kameralar, diğer tabletlerde olduğu gibi, telefonunuzdaki kadar iyi değiller. Arka taraftaki 8 megapiksellik kamera basit fotoğraflarınız için işinizi görürken 2 megapiksellik ön kamera, videolu görüşme yapmanızı sağlıyor. Ön kamerayla kendi fotoğrafınızı çekecekseniz, ondan çok fazla şey beklemeyin. Tabletin üzerinde flaş da bulunmuyor, bu yüzden düşük aydınlatmada fotoğraf çekmeyi düşünmeyin.

Sonuç

Pixel C, şu an piyasadaki en iyi Android'li tablet. Fiyatı pek ucuz olmasa da bunun karşılığını tam anlamıyla veriyor. Apple'dan sıkıldıysanız veya en iyi Android'li tableti satın almak istiyorsanız, Pixel C tam size göre. Tablette Google'ın her aşamada basitliğe ve akıcılığa önem verdiğini hissedebiliyorsunuz. Bununla birlikte Android'in tablete özel uygulamalar konusunda bazı sıkıntıları bulunuyor. Klavye dock'u için ekstra para harcamayı göze alırsanız, parmaklarınızın altında çok güçlü bir makineye sahip olacaksınız demektir.

Okuyucu Yorumları