Google Play Store'da Sıkı Denetim Meyvesini Verdi

Google'ın Android uygulama mağazası Play Store'da kullandığı denetleme mekanizması, sadece 1 yıl içerisinde büyük farka imza attı!

Google Play'de sıkı denetim

Google, daha sıkı denetim süreci ve çalışanların yanı sıra yapay zekânın da kullanıma alınmasının bir sonucu olarak Google Play Store'un 2018 yılında 2017 yılında olduğundan %55 oranında daha fazla uygulama paketinin reddedildiğini açıkladı. Dahası, uygulama dağıtımlarının durdurulma oranı da %66'dan daha büyük bir oranda artış gösterdi.

2019 yılının başından bu yana geçen zamanda şirket Play Store için ele aldığı planları da yoluna koymuş gibi görünüyor. Şirketin açıklaması şu şekilde:

"Kullanıcıların verilerini ve gizliliklerini korumak, kullanıcıların güvenini arttırmak adına kritik bir etken. Uzun zamandır geliştiricilerin cihaz üzerindeki izinleri azaltmalarını zorunlu tutuyoruz. Ayrıca kullanıcıların verilerinin nasıl kullanıldığını daha iyi anlamaları için geliştiricileri uygulamalarına ekledikleri izinler hakkında açık ve anlaşılır bir açıklama yapmalarını da şart koşuyoruz. Geçtiğimiz yıl on binlerce uygulamayı Play'in kullanıcı verisi ve gizlilik politikasını ihlal ettiği için platformdan kaldırdık."

Dahası, Google bu kaldırma işlemlerinin %80'inin belirli art niyetli geliştirici gruplarından geldiğini belirtiyor. Bu tür art niyetli kişiler, hesaplarına olan erişimleri kaldırılınca yeni hesaplar açarak Google Play Store'a erişmeye çalışmaya devam ediyorlar. Şirket bu sorunla başa çıkabilmek için yapay zeka destekli ve insan çalışanlara dayanan değerlendirme süreçlerini sıkılaştırarak ve geliştirici-hesap bağlantısını daha kararlı hale getirerek söz konusu art niyetli geliştiricileri platformda zararlı uygulama yayınlamaktan alıkoymayı esas hedef olarak belirlemiş durumda.

Google tarafından alınan önlemlere karşın zararlı uygulamaların Play Store'da kol gezdiği bilinen bir gerçek. Art niyetli geliştiriciler, şirketin koruma yöntemleri geliştikçe yöntemlerini değiştirmeye devam ediyorlar. Google ise "yorulmadan çalışmaya devam ederek" bu tür kişilerin kullanıcı verilerini tehlikeye düşürmelerinin önüne geçileceği mesajını veriyor.

Okuyucu Yorumları