Google, şimdi de yapay zekayı "yaşam koçumuz" yapmak istiyor

Google, şimdi de bir "yaşam koçu yapay zekası" geliştirmek için çalışıyor. Peki ama hayatımıza dair kararlar hakkında yapay zekanın vereceği tavsiyelere ne kadar güvenebiliriz?

Google, şimdi de yapay zekayı "yaşam koçumuz" yapmak istiyor

Google, bu yılın başlarında Google DeepMind’ı oluşturmak için iki AI ekibi DeepMind ve Brain’i birleştirdi. Artık birleştirilen ekip, bu yılın sonlarında piyasaya sürülecek olan üst düzey bir Gemini büyük dil modeli de dahil olmak üzere bir dizi yapay zeka temalı proje üzerinde çalışıyor.

Ancak, The New York Times, isimsiz kaynakları referans göstererek, Google’ın AI ekibi üyelerinin şu anda piyasaya sürülmeleri halinde insanlara kişisel yaşam tavsiyeleri sunabilecek başka araçlar üzerinde de çalıştıklarını bildiriyor.

Habere göre Google, bu kişisel tavsiye araçlarını test etmeye yardımcı olması için aslında bir yüklenici olan Scale AI ile çalışıyor. Haber, bu yeni AI araçlarının yanıtlaması gereken metin istemlerinin türüne bir örnek sunuyor: Bu kış evlenecek çok yakın bir arkadaşım var. Üniversitede oda arkadaşımdı ve düğünümde nedimeydi. Onu kutlamak için düğününe gitmeyi çok istiyorum ama aylarca iş aramama rağmen hala bir iş bulamadım. Şu anda ne uçak biletini ne de oteli karşılayamam. Gelemeyeceğimi ona nasıl söylerim?

Habere göre, Google’ın AI araçları bu özel durum için öneriler sunabiliyor. Ayrıca gelecekte finansal tavsiyeler, insanların yeni beceriler öğrenmelerine yardımcı olacak eğitimler veya yeni sağlık ve yemek planları bulmalarına da yardımcı olabilir. Tüm bunlar, karşımızda aslında bir "yapay zeka yaşam koçu" olduğu fikrini uyandırıyor.

Tabii ki, insanların bir yapay zeka yaşam koçunun yanıtlarına çok fazla bağlanma tehlikesi de bulunuyor. Şirketin AI güvenlik ekibi üyelerinin endişelerini dile getirmesinin ardından Google’ın Bard sohbet robotunun ertelendiği biliniyor. New York Times, Aralık 2022’de şirketin yapay zeka güvenlik uzmanlarının, kullanıcıların bir sohbet robotundan kişisel tavsiye almaları halinde “sağlık ve esenliğin azalması” ve “temsiliyet kaybı” hissedebileceklerini söylediğini bildiriyor.

Haber, Google’ın bu kişisel yaşam tavsiyesi AI araçlarını yayınlamamaya karar verebileceğini de ekliyor. Bir şirket sözcüsü, bu araçların geliştirilmekte olduğunu doğrulamadı veya reddetmedi, ancak “İzole edilmiş değerlendirme verileri örnekleri, ürün yol haritamızı temsil etmiyor” dedi…