Google yerine kullanabileceğiniz 3 yapay zeka arama motoru

Eğer Google'dan sıkıldıysanız size bir önerimiz var. Bu üç başarılı yapay zeka arama motoru, klasik Google arama kutusundan sıkılan kullanıcılar için yeni ve oldukça kullanışlı alternatifler sunuyor.

Google yerine kullanabileceğiniz 3 yapay zeka arama motoru

Google dünyanın en popüler arama motoru olsa da üretken yapay zekanın ortaya çıkmasıyla birlikte bu alanda bazı ilginç rakipler ortaya çıktı. Eğer aramanızda bir bağlantı listesi yerine sorunuza spesifik bir yanıt bulmak istiyorsanız, üretken yapay zeka tam aradığınız şey olabilir. İşte Google'dan sıkılanlar için yerine tercih edilebilecek 3 yapay zekalı arama motoru:

1. Perplexity AI

Şu anda mevcut olan en etkileyici yapay zeka arama motorlarından biri kesinlikle Perplexity. Her şeyden önce Perplexity'nin kullanımı kolay.

Web sitesini ziyaret ettiğinizde, ortasında bir arama kutusu bulunan boş bir sayfa göreceksiniz. Arama kutusuna tıkladığınızda, haber değeri taşıyan konulardan oluşan bir liste öneri olarak karşınıza çıkıyor. İsterseniz bu önerilerden birini seçebilir ya da kendi sorunuzu sormak için ok düğmesine tıklayabilirsiniz. Perplexity daha sonra kullandığı kaynakların, ilgili aramaların ve sayfanın sağ tarafındaki ilgili haritaların, resimlerin ve videoların bir listesiyle birlikte bir yanıt verecek.

Ayrıca yazdıklarınızı kaydetmek için bir hesap oluşturabilir ve daha güçlü yapay zeka modellerine, görüntü oluşturmaya ve daha ayrıntılı yanıtlara erişebilmek için üyeliğinizi Perplexity Pro'ya yükseltebilirsiniz.

2. You.com

Bir diğer popüler yapay zeka arama motoru ise kendisini "150'den fazla uygulama ile özelleştirebileceğiniz, gizliliğinizi ihlal eden reklamlar içermeyen özel bir arama motoru" olarak tanımlayan You.com. Site ilk bakışta Perplexity'ye çok benziyor, ancak birkaç önemli fark var. En önemlisi, sayfanın altındaki üç noktalı menü. Bu menü, özel modu açmaktan bölgenizi değiştirmeye ve arama sonuçlarınızın sıklığını değiştirmeye kadar bir dizi yararlı seçenek sunuyor.

Bununla birlikte eğer sohbet robotu aradığınızı bulamazsa, You.com diğer web sitelerine, resim sonuçlarına, videolara, haberlere ve haritalara bağlantılar içeren daha geleneksel bir arama motoru da içeriyor.

3. Exa

Bu yılın başlarında Metaphor'un arkasındaki ekip, yapay zeka destekli arama motorunun adını Exa olarak değiştirdi. Ekibin bir blog yazısında açıkladığı üzere, "Exa'nın amacı, ne kadar karmaşık olursa olsun herhangi bir sorguyu anlamak ve interneti tam olarak bu sorgu için gereken bilgiye göre filtrelemek."

Örneğin, Google'da İstanbul'daki en popüler restoranları aradığınızda, sayfanın üst kısmında birkaç öneri ve ardından arama sonuçlarında sayısız liste gösteriyor. Exa'da aynı aramayı yaptığınızda ise web sitelerine doğrudan bağlantılar içeren uzun bir popüler restoran listesi çıkıyor. Bir blog ayrıntılı incelemeler ve ilginç içeriklerle ne kadar faydalı olsa da bazen sadece sorunuza cevap isteyebilirsiniz. İşte Exa'nın en iyi yaptığı şey de bu.