Google’dan hatasız kuantum bilgisayara giden yolda büyük başarı

Google, kuantum hesaplamayı daha doğru hale getirme konusunda büyük bir atılım gerçekleştirdiğini açıkladı. Bu, hatasız kuantum bilgisayarlara giden yolda önemli bir adım.

Google’dan kuantum bilgisayar için büyük başarı

Google'ın kuantum departmanı, kuantum bilgisayarlar tarafından yapılan hataların sayısını önemli ölçüde azaltmanın bir yolunu bulduğunu açıkladı.

Kuantum hesaplama, geleneksel bilgisayarların genellikle yapamayacağı hesaplamaları yapabilme kabiliyeti nedeniyle değerli ve bu da inanılmaz derecede güçlü makinelerin ortaya çıkmasını sağlıyor. Ancak birçok hesaplamayı güvenilmez kılan yüksek hata oranı, bu alanda ciddi kullanımı engelliyor.

Google, üçüncü nesil yeni Sycamore işlemcisindeki kuantum bitlerinin hata oranının tipik olarak 10.000'de 1 ile 100'de 1 arasında olduğunu söylüyor.

Mühendislik Başkan Yardımcısı Hartmut Neven ve Kuantum Donanımı Direktörü Julian Kelly'ye göre, endüstriyel olarak ilgili sorunların çözülebilmesi için kuantum devrelerinin 10.000.000.000'da 1 ile 10.000.000'da 1 aralığında oranlara ihtiyacı var. Yani henüz bu oranlardan oldukça uzağız.

Blog yazısı şöyle açıklıyor: "Doğru koşullar altında, mantıksal bir kübit oluşturmak için ne kadar çok fiziksel kübit kullanılırsa, mantıksal kübit o kadar iyi hale gelir." Bu, yalnızca kuantum hata düzeltmenin faydaları her bir ek fiziksel kübitten kaynaklanan ek hatalardan daha ağır basıyorsa doğru.

Google Kuantum Yapay Zeka Ekibi, herhangi bir kuantum hesaplama platformu için bir ilki başardı ve yüzey kodu adı verilen bir hata düzeltme kodu üretti. Süreç, araştırmacıların çoğunluk oyu olarak tanımladıkları bir yöntemle, ters çevrilmiş bitler gibi meydana gelen hataların elenebilmesi için tekrarlamayı içeriyor.

Bu, şirketin altı adımdan oluşan ve sonunda hata düzeltmeli kuantum hesaplama ile sonuçlanacak olan yönteminin sadece bir parçası. Şirket yakın zamanda bir mantıksal kübit prototipi üretmek için yol haritasının ikinci aşamasına girdi ve 2025'in ötesinde uzun ömürlü bir mantıksal kübit yapmayı umuyor.

Şirketin büyük bir atılım olarak gördüğü bu gelişmeye rağmen, hatasız kuantum bilişimden muhtemelen birkaç yıl (hatta on yıllar) uzaktayız ve önümüzde uzun bir yolculuk olduğu açık.