Google'ın Android Deprem Uyarı sistemi, büyük 6 Şubat Türkiye depreminde çalışmadı mı?

Google'ın Android Deprem Uyarı sistemi, bir deprem olmadan insanla kısa süre de olsa zaman kazandırmayı hedefleyen bir sistem. Peki ama bu sistem, 6 Şubat'ta yaşanan büyük Türkiye depremlerinde ne kadar çalıştı? Daha doğrusu, acaba çalıştı mı? BBC'nin raporu, çok da umut veren şeyler söylemiyor.

Google'ın Android Deprem Uyarı sistemi, büyük 6 Şubat Türkiye depreminde çalışmadı mı?

Google’ın Android için deprem uyarı sisteminin, doğal olarak zamanında bildirimler vermesini beklersiniz. Ancak bu, 6 Şubat'ta Türkiye’de meydana gelen ilk büyük depremden sonra gerçekleşmemiş olabilir. BBC araştırmacıları, Türkiye’nin üç şehrinde konuştukları yüzlerce kişiden hiçbirinin ilk sarsıntı vurmadan önce uyarı almadığını söylüyor. Araştırmacılar, ikici deprem içinse yalnızca “sınırlı sayıda” kişinin uyarı aldığını söylüyor.

Google ürün lideri Micah Berman, BBC’ye Türkiye’de milyonlarca insanın deprem uyarısı aldığını, ancak şirketin yaygın bildirimleri gösteren verileri paylaşmadığını söyledi. Google, bir uyarı aldıklarını söyleyen insanlardan bir avuç sosyal medya gönderisi gösterdi, ancak bunlardan yalnızca biri ilk deprem içindi. Berman, sosyal ağların uyarılar konusunda neden sessiz kaldığına dair “tartışılmaz bir yanıtı” olmadığını, ancak depremin doğasının ve internet erişiminin güvenilirliğinin sistemi etkileyebileceğini belirtiyor.

Android Deprem Uyarı Sistemi nedir?

Android Deprem Uyarı Sistemi, uyarıları etkili bir şekilde kitle kaynaklı olarak göndermek için telefonlardaki ivme ölçeri (yani hareket algılayıcıları) kullanıyor. Birçok telefon aynı anda titrerse Google, depremin merkez üssünü ve büyüklüğünü bulmak için toplu verileri kullanabiliyor ve sarsıntının şiddetini hissedebilecek kişilere otomatik olarak bir uyarı gönderiyor. Bu bildirimler sarsıntıdan önce bir dakikadan daha uzun bir uyarı zamanına sahip olmamasına rağmen, bu süre saklanacak bir yer bulmak veya binayı güvenli bir şekilde terk etmek için yeterli olabilir. Teknoloji, teorik olarak geleneksel uyarıların bulunmadığı alanlarda insanlara yardımcı olmayı amaçlıyor.

Endişe, sistemin güçlü (7,8 büyüklüğünde) bir deprem sırasında arızalanmış olabileceği Bu depremde çalışmış olsa bile, kaç kişinin uyarı almasının gerektiği ve uyarıları aldığı net değil. Daha fazla veri olmadan, Android’in deprem uyarılarının radyo ve TV üzerinden yapılan geleneksel uyarıların yerine geçebileceği şüphe altında kalıyor.