Gözden kaçan 6 kablosuz router işlevi!

Gözünüzden kaçmış olabilecek bu 6 kablosuz router işlevi, ağ deneyiminizi iyileştirebilir!

6 kablosuz router işlevi!

Kablosuz router'lar, çoğu zaman evinize kablosuz internet dağıtma görevini üstlenen cihazlardır. Çoğu zaman ilk kurulumun ardından onlara bir daha dokunmanız gerekmez. Ancak bunu yapmıyorsanız, ağınızı daha hızlı hale getirebilecek, oyun performansını artırabilecek ekstra özellikleri kaçırıyor olabilirsiniz.

Bu yazımızda router'ınızın sunuyor olabileceği ek özelliklere göz atacak, onlardan nasıl faydalanabileceğinizi açıklayacağız.

1. Şifreleme

Birçok router, birden fazla güvenlik özelliği sunuyor. Bu noktada WPA2-Personal seçeneğinden aşağısını seçmemenizi öneriyoruz.

2. MAC adresi filtreleri

MAC adresi filtrelemesi, belirli cihazların ağınıza bağlanmasını engellemenize izin verir. Veya bağlanmasına izin verdiğiniz cihazların MAC adreslerini girebilir, bunların dışında kalan cihazları engelleyebilirsiniz.

Bu işlevle ağınızı koruyabilirsiniz ancak MAC adreslerinin taklit edilebildiğini, dolayısıyla tam bir güvenlik elde etmeyeceğinizi söyleyelim.

3. Port yönlendirme

Port yönlendirme konusunda çoğu zaman hiçbir şey yapmanız gerekmez. Ancak bazen Xbox One'ınız veya PS4'ünüz'de sorunlar yaşayabilir veya Call of Duty gibi belirli oyunlarda sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bu durumda router'ınızın arayüzündeki "Port forwarding" işlevini kullanarak portları yönlendirmeniz gerekebilir.

4. Quality of Service (QoS)

4. Quality of Service (QoS)

Bant genişliğiniz videolu görüşmeler, oyunlar, indirmeler gibi birden fazla uygulama ve cihaz tarafından kullanıldığında ağ performansında düşüşler yaşanabilir. QoS işlevi sayesinde router'ınız, videolu görüşme, çevrimiçi oyunlar gibi işlemlere öncelik tanır. Böylece bir başka odada dosya indiren bilgisayarınız, videolu görüşmenizin kalitesini daha az etkiler.

5. Kanallar

Wi-Fi router'ları, sinyalleri belirli kanallardan iletirler. Aynı kanalda çok sayıda router'ın bulunması, bu router'ların hızında düşüşe neden olabilir. Çoğu router, kanalı otomatik olarak seçerek bu sorunu çözer. Ancak router'ınız bunu yapmıyorsa, kanalı kendiniz değiştirmeyi deneyebilirsiniz.

En iyi kanalı bulmak için WiFi Analyzer gibi bir uygulamadan faydalanabilirsiniz.

6. 5GHz bandı

Router'ınız 802.11ac Wi-Fi standardını destekliyorsa, eski router'ların kullandığı 2.4GHz frekansının yanında 5GHz frekansını da destekliyor demektir. 5GHz bandının menzili daha kısa da olsa genelde daha hızlı, stabil ve hızlıdır. 5GHz'de sinyallerin birbirine karışması sorunu da daha az yaşanır.

Ancak 5GHz'ye geçmeden önce tüm cihazlarınızın bu frekansı desteklediğinden emin olun. Bazı router'lar iki bandı aynı anda kullanabiliyor, bu durumda 5GHz'ye geçmenizin herhangi bir sakıncası olmayacaktır.

Okuyucu Yorumları