Güvenlik Güvenliktir

Yazımızda bilgilerinizi güvenle korumayı sağlayacak programları ve ne işe yaradıklarını bulacaksınız

Güvenlik Güvenliktir

Kişisel dökumanlar, fotoğraflar ya da diğer önemli veriler koruma altında olmadığında başınıza hesapta olmayan işler gelebilir. Bu yazımızda önemli bilgilerinizi güvenle korumayı sağlayacak programları ve ne işe yaradıklarını bulacaksınız.

Windows işletim sistemi sürekli yaptığı güncellemelerle bilgisayarınızı daha güvenli hale getirmeye çalışıyor ancak dosyalarınızı şifrelemek için basit çözümler sunamıyor.

Birçok yazılım üreticisi size sundukları ücretsiz ve kolay kullanımlı programlarla dosyalarınıza yabancı ellerin değmesini engelliyor. Bu yazılımlar özellikle ortak kullanılan bilgisayar için artık olmazsa olmazlar arasındalar.

İşte Başlıyoruz

İşte Başlıyoruz

Axcrypt

Tamamen ücretsiz ve açık kaynak bir program olan Axcrypt ile dosyalarınızı şifreleyebilir ve bilgisayarınızdan geri dönüşü olmayacak yani iz bırakmayacak şekilde silebilirsiniz. Bununla birlikte dosya içeriğini görüntüleyebilme ve klasörde değişiklik yapma, değişiklik yaptıktan sonra otomatik tekrar şifreleme yapabilme, harici şifre anahtarı oluşturabilme gibi özellikleri de bünyesinde barındıran program AES-Algoritması kullanıyor ve 128 bitlik şifre zinciri kullanıyor.

Axcrypt'i İndirin

ClickCrypt

Yine ücretsiz ve kolay kullanımlı olan bir başka klasör şifreleme programı da ClickCrypt'tir. Bu yazılımla dosyaları şifrelemek ve korumak oldukça kolay. Yapmanız gereken şifreleme istediğiniz dosyanın üzerine gelip, mousenin sağ tuşuna basıp, seçeneklerden ClickCrypt'i tıklatmanız yeterli olacaktır. ClickCrypt programı çalışmaya başladığında karşınıza çıkacak pencereden klasör için belirlediğiniz şifreyi girin ve onaylayın. Artık dosyanız başka kişiler tarafından kurcalanamayacaktır. Bu yazılım 128 bitlik MD2 ve 160bitlik SHA koruma anahtarını kullanıyor.

Click Crypt'i İndirin

Blowfish Advanced CS

Blowfish Advanced CS, Windows işletim sistemleri için çok daha güçlü bir dosya şifreleme ve güvenlik aracıdır. Program ile özel dosyalarınızı şifreleyerek, aynı bilgisayarı ya da ağı kullanan başka kişilerin erişmesini engelleyebilir ve güvenlik altına alabilirsiniz.Blowfish, Twofish, AES, RC4, TDES, Serpent ve CAST şifreleme algoritmaları ile donatılmıştır. Güçlü anahtar desteği, kriptografi kullanarak tamamlama,birkaç saniyede hızlı veri şifreleme gibi özelliklerinin yanı sıra LZSS ve BZIP2 veri sıkıştırma, boş disk alanınızın açılması için güvenli dosya silme gibi özellikler de bulunmakta.
Konforlu kullanıcı ara yüzü ile dosya gezgini, şifrelenmiş dosyalar ile kolay çalışmayı sağlıyor. Windows Explorer ile tam bir entegrasyon sağlayan program, ücretsiz ve açık kaynak kodlu. Windows 95'ten Vista'ya kadar tüm sistemlerle de sorunsuz çalışıyor.

Blowfish'i İndirin

Gizli Listelerinizi Koruyun

Gizli Listelerinizi Koruyun

Fotoğraf ya da özenle hazırladığınız müzik listelerinizi bilgisayarınıza yükleyeceğiniz küçük şifreleme araçlarıyla kem gözlerden sakınabilirsiniz.

Microsoft Private Folder

Microsoft'un tüm lisanslı Windows kullanıcılarına ücretsiz olarak sunduğu Microsoft Private Folder programı ile bilgisayarınızdaki tüm dosya ve listelerinize şifre koyabilirsiniz.

Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta ise dosyanıza verdiğiniz şifreyi kesinlikle unutmamanız gerekiyor, eğer şifrenizi unutursanız dosyanızın artık geri gelme şansı yok.

Private Folder'ı İndirin

EasyCrypto Deluxe

EasyCrypto Deluxe dosyalarınızı ve verilerinizi 128Bitlik Blowfish şifrelemesi ile koruyor. Hazırladığınız listelerinizi en iyi şekilde korumak için tasarlanmış olan program kolay kullanım ve şifreleme özellikleriyle tam anlamıyla kullanıcı dostu. Ücretsiz ve küçük boyutlu bir yazılım olan Easy Crypto tüm Windows işletim sistemleriyle uyumlu.

EasyCrypto'yu İndirin

SecurEngine Professional

Sizlere tavsiye edebileceğimiz bir başka başarılı ve tamamen ücretsiz bir güvenlik aracı da SecurEngine Professional adlı şifreleme programı. Bu programı diğer yazılımlardan ayıran en büyük özellik ise bir resim dosyasına bir program ya da metin dosyası ekleyebilmesi. Günümüzde birçok kişi bu programı karşı tarafın bilgisayarına trojan ya da virüs göndermek için kullanıyor. Ancak güvenemediğiniz mail ya da dosya edinirseniz bu programın şifreleme özelliği sayesinde gelen dosyayı tarayabilir ve zararlı olup olmadığını anlayabilirsiniz.

SecurEngine'yi İndirin

ZIP ve RAR Dosyalarını Şifreleyin

ZIP ve RAR Dosyalarını Şifreleyin

Lider arşivleme programları büyük klasörleri kolaylıkla paketledikleri gibi kolaylık da dosya şifreleyebiliyorlar. En önde gelen programlardan bazıları ise şunlar.

WinRAR

Artık tüm bilgisayarlarda olmazsa olmaz bir program haline gelen ve Shareware bir program olan WinRAR, dosyalarınızı şifrelerken "Advanced Encryption Standard" (gelişmiş şifreleme standartı) ve 128Bit'lik koruma kullanıyor. Dosyaları sıkıştırırken programda şifreleme seçeneğini tıklayıp şifre koymanız yeterli olacaktır.

WinRAR'ı İndirin

IZArc

7-ZIP, A, ACE, ARC, ARJ, B64, BH, BIN, BZ2, BZA, C2D, CAB, CDI, CPIO, DEB, ENC, GCA, GZ, GZA, HA, IMG, ISO, JAR, LHA, LIB, LZH, MDF, MBF, MIM, NRG, PAK, PDI, PK3, RAR, RPM, TAR, TAZ, TBZ, TGZ, TZ, UUE, WAR, XXE, YZ1, Z, ZIP, ZOO gibi hemen hemen bütün sıkıştırma formatlarını destekleyen, Türkçe dil desteği bulunan ve tamamen ücretsiz olan IZArc, WinRAR'ın en ciddi rakibi. Şifreleme konusunda da oldukça başarılı ve kullanıcı dostu olan yazılım 256-bit AES şifrelemesi kullanıyor. Bugüne kadar 100.000 CHIP Online Almanya okuru tarafından indirildi ve bunların %98'i ise olumlu görüşler bildirdi.

IZArc'ı İndirin

TUGZip

Blowfish (128-bit), DES (56-bit), Triple DES (168-bit) ve Rijndael (128-bit, 192-bit ve 256-bit) 'i kullanarak 6 adet algoritmayla arşivleri şifrelemeye yarayan ve tamamen ücretsiz olan yazılım, sunduğu ZIP, 7-ZIP, A, ACE, ARC, ARJ, BH, BZ2, CAB, CPIO, DEB, GCA, GZ, IMP, JAR, LHA (LZH), LIB, RAR, RPM, SQX, TAR, TGZ, TBZ, TAZ, YZ1 ve ZOO arşivleri desteği ve BIN, C2D, IMG, ISO ve NRG disk imajları desteği ile birçok fuar ve konferanstan ciddi ödüllerle döndü.

TUGZip'i İndirin

E-Postalarınız Artık Güvende

E-Postalarınız Artık Güvende

Birçok kullanıcı bilgisayarından elektronik posta almak ya da göndermek istemez, çünkü bunun güvenli olmadığını ya da sistem için zararlı olacağını düşünürler. Ancak sizler için özel olarak incelediğimiz yazılımlar ile e-postalar artık daha güvenli olacak.

Ciphire Mail

Bir e-mail şifreleme programı olan Ciphire Mail yolladığınız ya da aldığınız postaları şifreleyerek zarfınızı gönderim sırasında olabilecek saldırılardan korumayı kendine görev edinmiş. Windows 2000/XP, Linux ve Mac OS X işletim sistemlerinde kullanılmak üzere tasarlanmış olan programı kurup kolayca kullanabilirsiniz.

Ciphire'ı İndirin

Enigmail

Outlook'a alternatif olarak geliştirilen Mozilla Thunderbird'e entegre olarak çalışan Enigmail, mailleri gönderirken şifrelemenizi sağlıyor. Ücretsiz bir eklenti olan yazılım çok varyasyonlu algoritmalar kullanarak sağlam bir güvenlik sağlıyor.

Enigmail'i İndirin

Tamamını Şifreleyin

Tamamını Şifreleyin

Sabit diskinizin tamamını ya da seçtiğiniz bir partisyonunu ya da USB belleğinizin tamamını şifreleyebilir ve başka kişilerin ulaşmasını engelleyebilirsiniz.

TrueCrypt

Açık kaynak kodlu ve ücretsiz bir şifreleme programı olan TrueCrypt'i bilgisayarınıza kurarak şifreli sanal sürücüler oluşturabilir, bilgilerinizin güvenliğini sağlayabilirsiniz. Program ile seçtiğiniz bir klasörü ya da disk bölümünün tamamını 128, 256, ya da 448 Bit'lik koruma anahtarlarıyla şifreleyebilirsiniz. AES-256,Blowfish,CAST5,Serpent,Triple DES ve Twofish şifreleme tekniklerini kullanan program, kolaylıkla sanal sürü oluşturabiliyor ve sanal sürücüleri FAT32 veya NTFS formatında oluşturabiliyor.

TrueCrypt'i İndirin

Challenger

Challenger programı ile problemsiz veri koruması sağlayabilirsiniz. İkili anahtar kullanan program ile PC ya USB belleğinizi kolaylıkla şifreleyebilirsiniz. TrueCrypt ile hemen hemen aynı algoritmalara sahip olan şifreleme yazılımı tam bir güvenlik sağlamak için birden çok şifre konulabilmesine olanak sağlıyor.

Challenger'i İndirin

Global Safe Disk

Global Safe Disk veri taşıyıcınızı ikili şifre algoritması yani 2x256-Bit-AES ile koruyor. Programı çalıştırdığınızda dilediğinizin sabit disk bölümünü seçerek hemen şifre koyabilirsiniz. Ücretsiz olan versiyonu 100GB'ta kadar olan sabit disk alanını kusursuz bir şekilde şifreleme becerisine sahiptir. Professional ve Enterprise Versiyonlarını üreticinin web sayfasında inceleyebilirsiniz.

Global Safe Disk'i İndirin

Pratik ve Güçlü Şifreleme Araçları

Pratik ve Güçlü Şifreleme Araçları

Buradaki açık kaynak kodlu araçlar ile kişisel bilgilerinizi yabancı gözlerden, güvenilir bir şekilde koruyabileceksiniz.

Eraser

Bilgisayarınız, üzerinde yaptığınız tüm işlemleri mutlaka kaydeder. Sizin dışınızda bu bilgisayara ulaşabilen herkes yaptığınız bu aktivitelerinizi görebilir. Buna açtığınız sayfalar, kullandığınız kullanıcı isimleri, parolalarınız, Msn'deki konuşmalarınız, baktığınız resimler, izlediğiniz videolar ve Office programları ile açtığınız dosyalar da dahildir.
Tüm bu bilgiler sabit diskinizde saklanır. Geri Dönüşüm Kutusu'nu temizlemekle ya da internet tamponunu silmekle bu dosyaların tam gizliliğinizi sağlayamazsınız. Hatta daha ileri giderek söyleyebiliriz ki, sabit diskinize format atsanız bile, yıllar sonra da birkaç küçük araçla bu bilgiler erişilebilirdir.
Ancak, Eraser programını kullanarak ardınızda bıraktığınız tüm izleri yok edebilir ve başkalarının yaptıklarınızı görmesine engel olabilirsiniz.

Eraser'i İndirin

Keepass

Veri tabanı "AES and Twofish" algoritması ile şifrelenmektedir. Tüm parolalarınızı en iyi şekilde şifreleyerek veritabanında saklar. Veritabanına erişimler için de parola koruması koyarak bilgilerinizin ele geçirilmesini önleyebilirsiniz. Bütün şifreleriniz tek bir veritabanında tutulur ve bu veritabanına ulaşmak şifrelidir. Böylece sadece tek bir şifre ile bütün şifrelerinizi yönetebilirisiniz.

KeePass'ı İndirin

Okuyucu Yorumları