Hangi Windows 10 Hizmetleri Kapatılabilir?

Windows 10'da ihtiyaç duymadığınız hizmetleri kapatabilir, kaynaklardan bir miktar tasarruf edebilirsiniz. İşte kapatılması güvenli olan hizmetler...

Windows 10'da bunları kapatın

Windows'un bazı yanlarından hoşlanmıyorsanız, onda değişiklik yapabilir, işlevler ekleyebilir ve bazen işlevleri kaldırabilirsiniz. İlgilendiğiniz konu sonuncusu ise, Windows'un Hizmetler penceresine göz atmanızı öneriyoruz. Aşağıda güvenle devre dışı bırakabileceğiniz bazı hizmetlerden bahsedeceğiz.

Windows hizmetleri, arka planda çalışan ancak herhangi bir arayüzü bulunmayan programlardır. Hizmetler normal programların aksine, kullanıcı oturumunu kapatsanız da çalışmaya devam ederler.

Hizmetler Nasıl Kapatılır

Windows hizmetlerine ulaşmak için Başlat menüsünün arama çubuğuna services.msc yazıp Enter'a basın. Aşağıda bahsettiğimiz hizmetleri kapatmak için hizmete çift tıkladıktan sonra Başlangıç türü karşısında "Elle" seçeneğini seçmenizi tavsiye ediyoruz. Böylece hizmeti kapatarak hiçbir şeye zarar vermemiş olacaksınız.

1. Netlogon

Bu hizmet, kullanıcı hesabınıza ve diğer hizmetlere domain denetleyicisi ile oturum açar. Genellikle şirketlerde kullanıldığı için bu domain hizmetine evde ihtiyacınız yok.

2. Windows Insider Hizmeti

Windows 10'un geliştirme aşamasındaki yapılarını deneyen Insider'lardan değilseniz, bu hizmete ihtiyacınız yok.

3. Ebeveyn Denetimleri

Windows 10'un güçlü ebeveyn denetimi seçenekleri mevcut, ancak bir çocuk hesabı yönetmiyorsanız ve bunlara ihtiyacınız yoksa, hizmeti kapatabilirsiniz.

4. Dokunmatik Klavye ve El Yazısı Paneli Hizmeti

Bu hizmet, dokunmatik ekranla ilgili bazı özellikleri yönetiyor. Masaüstü PC'niz veya dokunmatik ekranı olmayan bir laptop'unuz varsa, bu hizmete ihtiyacınız yok.

5. BitLocker Sürücü Şifreleme Hizmeti

BitLocker, sabit diskinizi şifrelemeye yarayan dahili bir çözüm. Windows'un sadece Pro ve daha üst sürümlerinde bulunan bu işlevi kullanmıyorsanız veya Home sürümü kullanıyorsanız, hizmeti devre dışı bırakabilirsiniz.

6. İndirilen Haritalar Yöneticisi

Dahili Haritalar uygulamasını kullanmıyorsanız, bu hizmete ihtiyacınız yok.

7. Bluetooth Destek Hizmeti

Tahmin ettiğiniz üzere, PC'nizde Bluetooth özelliği yoksa, bu hizmete de ihtiyacınız yok. Lapotp'unuzda Bluetooth varsa, Bluetooth saldırılarına karşı da bu hizmeti kapatabilirsiniz.

8. Perakande Gösteri Hizmeti

Windows 10'un mağazalara yönelik bir tanıtım modu bulunuyor. Bu modu sisteminizden tamamen kaldırmanız mümkün, ancak bu hizmeti kapatmanız halinde işlev çalışmaz hale geliyor. Bu moda girmeyecekseniz, hizmete de ihtiyacınız yok demektir.

9. İkincil Oturum Açma

Bu hizmet, standart bir hesap üzerinden yönetimsel görevleri çalıştırmanıza izin veriyor. PC'nizde birden fazla kullanıcı varsa faydalı bir işlev ancak tek kullanıcı siz iseniz, bu hizmete ihtiyacınız yok.

Okuyucu Yorumları