Bu haberi okuduğunuzda, havalı el kurutucularını kullanmaktan vazgeçebilirsiniz

Pek çok umumi tuvalette bulunan havalı el kurutucuları sandığınız kadar masum olmayabilir...

Havalı el kurutucularını kullanmaktan vazgeçin... İşte nedeni!

Pek çok umumi tuvalette karşımıza çıkan havalı el kurutucularını içeren basit bir deney, geçtiğimiz birkaç gün içerisinde internette viral oldu. TikTok kullanıcısı @phonesoap’un videosu, deneyi düzenlemek için öncelikle bir petri kabını bir umumi tuvalette sallayarak elleri kurutmak için havada sallama hareketini taklit ediyor, sonrasında farklı el kurutucuların üflediği havaya farklı petri kaplarını tutarak örnekler toplandığını gösteriyor. Daha sonra bu örnekler üç gün boyunca bir inkübatörde bekletilerek nasıl bir büyüme yaşandığı inceleniyor.

Belki de şaşırtıcı gelebilecek bir şekilde, sadece elinizi hava sallamayı simüle eden petri kabı en iyi durumda kalırken, bir benzin istasyonunun tuvaletinde bulunan el kurutucu en fazla bakteri büyümesini yaşadı. Her ne kadar bu deney büyük ölçekli olmasa da, pek çok kişinin el kurutucularından vazgeçmelerini sağlamak için yeterli olabilir gibi gözüküyor.

Bu viral video gerçekten geniş çaplı bir araştırma olmasa da, Leeds Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yapılan birkaç farklı geçmiş araştırma, el kurutucuların baterilerin yayılmasına katkıda bulunduğunu zaten göstermişti. İnsanların ellerini normalde tuvaletlerde bulunan zararsız bir bakteri olan Lactobacillus ile kontamine ettikten sonra jet havalı kurutucular, havalı el kurutucuları ve kağıt havlular ile kurutmalarının istendiği bir araştırmada, jet havalı kurutucuların çevresinde havada bulunan Lactobacillus seviyesinin havalı el kurutucularına göre 4,5 kat daha fazla olunduğu ve kağıt havlulara göre 27 kat daha fazla olduğu bulundu.

Ancak araştırmacıların belirttiğine göre, kurutucular bakterilerin yayılmasına yardımcı olsa da, asıl problem kurutucuların kendilerinden kaynaklanmıyor ve sorunun temelinde insanların ellerini düzgün bir şekilde yıkamamaları yer alıyor. Araştırmacılar, COVID-19 salgını sayesinde kazanılan hijyen alışkanlıklarının bu durumu biraz iyileştirmiş olabileceği ihtimalinden de bahsediyor.