HD ses teknolojisi nedir?

Görüntünün "HD" olanını gördük, peki yaygınlaşmaya hazır olan "HD ses" ne anlama geliyor?

HD ses teknolojisi nedir?

İletişim için metin mesajlarının ve e-postanın tercih edilmesi, görüşmelerdeki ses kalitesinin biraz ihmal edilmesine neden oldu. Ancak HD ses destekli HTC Evo 4G LTE gibi ceplerin ortaya çıkmasıyla ses alanında da önemli bir gelişme yaşanacak gibi görünüyor. Peki HD ses tam olarak nedir?

HD ses, bir genişbant ses teknolojisi

Normalde görüşmeler 300 Hz ile 3.4 kHz gibi kısıtlı bir aralıkta iletilir. HD ses ise bu aralığı 50 Hz ile 7 kHz arasına taşımaktadır. Daha geniş bir aralık, tek bir kanala daha çok ses dalgasının sığdırılabilmesi demektir.

Konferans aramaları için kullanılıyordu

Bir konferans aramasına katıldıysanız, kafa karıştırıcı olduğunu bilirsiniz. Kimin konuştuğunu anlamak zor olduğu gibi, arka plan sesleri kafanızı karıştırabilir. Ancak genişbant ses, sesi daha temiz bir hale getirerek daha anlaşılır kılar. HD ses, VoIP üzerinde de görünmeye başladı. Örneğin Skype, Silk adındaki bir ses codec'i yoluyla HD ses sunuyor.

Ses kalitesini önemli ölçüde artırıyor

Ses kalitesini önemli ölçüde artırıyor

Ses kalitesini önemli ölçüde artırıyor

Normal bir görüşme ile HD ses arasında önemli bir fark bulunuyor. HD seste sesler daha yüksek ve gerçekçi çıkarken, arka plan sesleri de bastırılıyor.

HD sesin sesi ne kadar geliştirdiğini geleneksel bir TV ile yeni bir TV'deki HD yayın arasındaki farkı düşünerek aklınızda canlandırmanız mümkün olabilir.

Okuyucu Yorumları